Met grote regelmaat krijgen wij vragen van luisteraars en kijkers die we zo leuk vinden dat we er ook in onze uitzending aandacht aan willen besteden. Zodat iedereen wat kan opsteken van het antwoord.
Deze week de vraag van Julia Hessels: "Ik heb een heleboel bijenplanten in de tuin gezet. Nu komen elke dag opnieuw verschillende soorten bijen bij de bloemen van de planten. Blijft er genoeg nectar over voor de bijen, oftewel maakt de plant elke dag nieuw nectar, of is de voorraad na twee bezoeken uitgeput. Dat zou een beetje zielig zijn voor de komende bijen want er zijn nog zoveel bloemen, hoewel allemaal wel een aantal keer bezocht door voorgaande bijen (en vlinders)."
Voor het antwoord gingen we op bezoek bij bioloog en bloemenonderzoeker Casper van der Kooi aan de Rijksuniversiteit van Groningen. "Bloemen kunnen nectar aan blijven maken. De meeste bloemen worden een paar dagen oud, in die tijd blijven ze nectar produceren. Maar dat is niet het enige waarom insecten bloemen bezoeken", aldus van der Kooi. "Ook voor het stuifmeel (eiwitten), om een partner te zoeken of vanwege de warmte kunnen ze in een bloem terecht. Naast insecten zijn er in de tropen ook planten wiens nectar wordt gegeten door vleermuizen of vogels. Op dit moment heb ik in mijn plantenkas een tropische soort bloeien waar de nectar werkelijk uit druipt. Daar komen normaal vleermuizen op af, dus dan moet je als bloem wel veel nectar leveren!"