Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Maak vlees onaantrekkelijk door hoge prijzen’

  •  
03-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
supermarkt_vlees_pixabay

© Pixabay

De eetgewoonten van Nederlanders zullen drastisch moeten worden aangepast om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is het de verantwoordelijkheid van consumenten om “duurzamer en gezonder” te gaan eten. De vleesindustrie is het hier niet mee eens.

Minder vlees en meer groente eten

Volgens de raad zouden we “substantieel” minder vlees moeten gaan eten en meer groente, peulvruchten en andere vegetarische producten. De verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten is nu 70/30. Maar dat kan volgens de Rli in 2030 naar 40/60 verschuiven. “Dat is mogelijk en wenselijk vanwege de klimaatdoelstellingen. Binnen zo’n eetpatroon blijft er ruimte voor het eten (zij het met mate) van duurzaam geproduceerd vlees, zuivel en eieren”, meent de raad.

Hoger btw-tarief vlees

De overheid zou vlees onaantrekkelijk moeten maken door een hoger btw-tarief in te voeren of door accijnzen in te voeren. Ook zouden er tv-koks ingezet moeten worden “om te zorgen dat eten met meer groenten en fruit en minder dierlijke producten wordt geassocieerd met aantrekkelijk, lekker, en gemakkelijk bereidbaar voedsel.” Daarbij is het de verantwoordelijkheid van de voedselindustrie, de groothandel, supermarkten en restaurants om “duurzamere” producten aan te bieden.

Niet haalbaar

Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV werken hogere belastingen op vlees niet. “Iedere keer opnieuw de vleestaks van stal halen, verandert niks. Dat dit fiscale idee onuitvoerbaar en contraproductief is, blijkt uit diverse studies”, zegt voorzitter Jos Goebbels. Volgens hem worden andere sectoren ten onrechte buiten schot gelaten in het rapport, als het gaat om het oplossen van het milieuvraagstuk. Volgens de COV-voorman loopt de Nederlandse vleessector voorop als het gaat om verduurzamen.

Uitstoot van veehouderij

Volgens de Rli draagt de productie en consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren, in belangrijke mate bij aan de broeikasgasuitstoot. De veehouderij veroorzaakt nu 10 procent van de totale uitstoot.
De afspraken die in het klimaatakkoord van Parijs zijn gemaakt over beperking van de uitstoot van broeikasgassen brengen voor Nederland “een kolossale klimaatopgave” met zich mee. De RLi is een is een onafhankelijk adviesorgaan dat regering en parlement adviseert over duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en infrastructuur.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.