De bermen van snelwegen moeten gemaaid worden omdat ze anders het zicht belemmeren. Maar met het maaien verdwijnen ook insecten en andere kleine dieren. En juist door het intensieve gebruik van ons land worden bermen en groenstroken, in het buitengebied en in steden en dorpen, steeds belangrijker voor vlinders, bijen en biodiversiteit in het algemeen.
Maar het beheer van deze gebieden gaat nogal eens mis. Om goed (maai)beheer te bevorderen heeft De Vlinderstichting het Kleurkeur ontwikkeld. Kleurkeur staat voor goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken.
Biodiversiteit langs de snelweg
Bermen en groenstroken zijn belangrijk in het buitengebied en in het bebouwde gebied. Als ze op de juiste manier beheerd worden kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit in Nederland. En dat is hard nodig, met de huidige achteruitgang van insecten, waaronder vlinders en bijen.
Anthonie Stip van de Vlinderstichting legt uit dat gefaseerd maaien belangrijk is, dus niet alles tegelijk en niet te kort. Zo krijgen insecten meer kans om te overleven. Een ingezaaide bloemenzee blijkt ook niet de oplossing te zijn. Ecoloog Claudia Rodrigues van Rijkswaterstaat benadrukt die mengsels vaak exoten bevatten en die gaan te laat bloemen voor de insecten. Een berm moet ook niet te vol staan met bloemen want juist insecten hebben inheemse plantensoorten nodig die vanzelf opkomen zoals klaver en open plekjes om te nestelen.
Vrijdag 4 september zie je de aflevering over de snelweg om 19:50u op NPO 2!