De wereldbevolking gaat in het jaar 2100 grof geschat negen keer zo veel kilometers vliegen als nu. In dezelfde periode verdubbelt ook de gemiddelde reisafstand van alle toeristische reizen. De groeiende CO2-uitstoot die dit met zich meeebrengt, maakt het onmogelijk om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dit voorspelt Paul Peeters van de TU Delft in zijn promotieonderzoek.
Groot aandeel
Om de klimaatdoelstellingen te halen ontkomt de luchtvaart, die voor 90% bestaat uit toerisme, niet aan een sterke afname van de groei of zelfs helemaal geen groei. Op dit moment is de luchtvaart verantwoordelijk voor de helft van het al broeikasgas CO2 dat wordt uitgestoten door toerisme, en dit aandeel groeit in 2100 naar ruim 75%.
Maatregelen
Zelfs draconische maatregelen, zoals een 200 procent tickettaks, koolstofbelasting, het zwaar subsidiëren van duurzame biobrandstoffen en enorme investeringen in hogesnelheidsspoorlijnen, bieden volgens Peeters geen uitkomst. Een van de manieren om de klimaatdoelen wel te halen is volgens hem om afspraken te maken over een beperking van aan het aantal vluchten op luchthavens. "Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, dan ontkomt de luchtvaart niet aan een sterke afname van de groei en zeker ook krimp in rijke landen", aldus de luchtvaart- en toerismedeskundige.