Eland
© Gert Elbertsen
In aflevering 4 van onze podcast ‘Zo klonk Nederland’ is het weer even ongelooflijk koud in ons land. De naaldbossen verdwijnen, en voor zo’n duizend jaar is Nederland weer een open toendra. Daarna schiet de temperatuur omhoog. De temperatuur stijgt zo’n vier graden in vijftig jaar. De jagers-verzamelaars zien het gebied waarin ze wonen voor hun ogen veranderen. In rap tempo komt het naaldbos terug. Ook de eerste loofbomen komen op. Negenduizend jaar geleden is Nederland eigenlijk één groot loofbos.
Nu het steeds warmer wordt, stijgt de zeespiegel ook. Zo’n meter per eeuw. De Noordzee stroomt vol. De jagers-verzamelaars en de dieren die in dit gebied leven vertrekken naar het vasteland, óf belanden op een eiland midden in de Noordzee, het Doggerland. In het binnenland van dit eiland liggen uitgestrekte moerasbossen waar kwakken, bevers, otters, woudapen en elanden leven. Door de stijgende zeespiegel wordt Doggerland echter steeds natter. En dan krijgt het eiland ook nog eens een tsunami over zich heen. De mensen en dieren die dit al overleven zien hun eiland een paar honderd jaar later voorgoed onder de golven verdwijnen. De oprukkende zee verdrinkt Doggerland.
Op het vasteland is het een stuk rustiger. Mensen met een totaal nieuwe manier van leven komen ons land binnen. Ze trekken niet meer rond zoals jagers-verzamelaars, maar blijven op één plek en houden vee en telen graan. Daarvoor branden en hakken ze open plekken in het dichte bos. Zo’n vijfduizend jaar geleden is er een boerenvolk dat enorme bouwsels van zwerfkeien weet te maken. We brengen een bezoek aan de heilige hunebedden.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.