Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese verkiezingen, kokerjuffers en alle overige onderwerpen

  •    •  
28-04-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
746 keer bekeken
  •  
LHB Aziatisch_JancoGrave klein

© Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Te herkennen aan de 'M' op het nekschild. Fotograaf Jancograve

Dit zijn de overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 28 april 2024. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:

00:34:53 - Lieveheersbeest vs sluipwesp
02:09:12 - 2024 is het jaar van de kokerjuffer
02:23:30 - Vogeltrek dit jaar anders dan anders
02:31:53 - Nieuwe werkgroep langoren
02:41:50 - Natuur bij de Europese Verkiezingen

Lieveheersbeest vs sluipwesp

Lieveheersbeestjes vallen regelmatig ten prooi aan een sluipwesp die hen van binnenuit opeet. Klinkt gruwelijk -en dat is het ook wel een beetje- maar die sluipwesp kan waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het beschermen van de lieveheersbeestjes-biodiversiteit. Student van Wageningen University and Research Layla Mientjes onderzoekt deze bijzondere relatie tussen parasiet en gastheer.

Zevenstippelige lieveheersbeest

2024 is het jaar van de kokerjuffer

Het ziet er wonderlijk uit. Een piepklein huisje gemaakt van zandkorrels, grind, takjes of blad. Zie je dit dan weet je dat je met de kokerjuffer te maken hebt. Deze larve van de schietmot groeit op in het water en bouwt ter bescherming een soort kokertje om zich heen van natuurlijk materiaal. Het dier vervelt vier keer voordat hij volgroeid is en zijn huisje afsluit met spinsel en materiaal. Vervolgens verpopt de kokerjuffer zich in drie tot vier weken. Na een paar weken is de pop een schietmot geworden. Door naar kokerjuffers te kijken gaat er een wonderbaarlijke onderwaterwereld voor je open. Je vindt ze vooral in schoon en gezond water en vertellen je dus iets over de waterkwaliteit. De onderzoekers achter het platform waterdiertjes.nl hebben dit jaar uitgeroepen tot het jaar van de kokerjuffer. Ze roepen iedereen op om op zoek te gaan naar dit bijzondere dier.

We spreken in de uitzending met David Tempelman aquatisch ecoloog bij stichting Semblis en Edwin Peeters ecoloog bij de Universiteit Wageningen.

20210903_ZG_kokerjuffer

Vogeltrek dit jaar anders dan anders

Het is eind april en een groot deel van de vogels die in het zuiden hebben overwinterd zijn de afgelopen weken weer teruggekeerd, om hier te broeden en jongen te krijgen. Maar dit voorjaar is er met de terugkeer van een aantal vogelsoorten iets bijzonders aan de hand: toen er begin april wellicht Saharazand op je auto terechtkwam, werden met diezelfde stroming vanuit het zuiden mogelijk honderdduizenden zangvogels die in Afrika overwinteren hier naartoe geblazen. Nachtegalen, braamsluipers, grasmussen, gekraagde roodstaarten: ze waren door die meewind een week tot 10 dagen vroeger dan normaal. Heeft dat gevolgen?

gekraagde.jpg

Gekraagde roodstaart

Nieuwe werkgroep langoren

Iedereen kent het konijn of de haas. Maar vreemd genoeg gaat het niet goed met deze doodgewone dieren in Nederland. Daarom heeft de Zoogdiervereniging een nieuwe werkgroep in het leven geroepen; de werkgroep 'langoren'. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de stand van haas en konijn in ons land. Verder gaat de werkgroep excursies organiseren en richt ze zich op educatie.

haas_fotoserie

© Elshout-Natuurfotografie

Natuur bij de Europese Verkiezingen

brunsummerheide

Nog een dikke maand te gaan en dan mogen ruim 400 miljoen Europeanen naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Er staat veel op het spel, met onderwerpen als migratie, de oorlog in Oekraïne, maar zeker ook natuur en milieu. De afgelopen maanden lijkt er op dat gebied een nieuwe politieke wind te waaien op het continent. Zo is de veelbesproken natuurherstelwet in de ijskast gezet en zijn allerlei natuurmaatregelen in de landbouw teruggedraaid of afgezwakt, na grootschalige boerenprotesten. Tegelijkertijd heeft een meerderheid van de Tweede Kamer deze week de steun uitgesproken voor het mestplan van demissionair landbouwminister Piet Adema. We praten over het belang van deze verkiezingen met Raoul Beunen, universitair hoofddocent milieubestuur van de Open Universiteit.  

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor