In de winter zitten lieveheersbeestjes soms met wel honderden tegelijk in je huis. Het gaat vaak om het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje die in de jaren 90 naar Nederland werd gebracht om bladluizen te bestrijden.
Favoriete huizen
Op zonnige dagen in het najaar gaat het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje massaal op zoek naar een overwinterplek. Deze soort heeft een voorkeur voor lichtgekleurde gebouwen die vol in de zon liggen.
Een zonnige plek in november wordt verkend. Fotograaf: rebeccaSmit
Zodra ze zijn geland gaan ze op zoek naar een beschutte plek om te overwinteren. Via naden, kieren en spleten komen ze naar binnen. Of ze komen gewoon door het openstaande raam.
Op zoek naar kieren en naden.
Stil en teruggetrokken
Huizen zijn voor de beestjes een perfecte overwinterplaats, het is er lekker warm en beschut. Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niks en planten zich ook niet voort. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken in een hoekje.
Fotograaf: vrouwinglas
Actief
Aan het eind van de winter worden ze weer actief en lopen of vliegen dan rond in je huis. Gelukkig vertrekken ze eind maart/ begin april weer vanzelf. Heb je last van de lieveheersbeestjes, zorg dan dat je alle kieren en gaten goed dichtmaakt. Het liefst vóór dat ze binnenkomen (begin oktober dus al).
Weer actief in het voorjaarszonnetje. Fotograaf: FekkedeJager
Mocht je toch een verdwaald exemplaar tegenkomen, kan je hem gewoon weer naar buiten zetten. Gebruik liever geen chemische bestrijdingsmiddelen, vooral niet binnenshuis.