Aan het eind van de negentiende eeuw tekende en schilderde de Belgische Baron Edmond de Selys Longchamps vele honderden libellen. Niet voor de lol, maar voor de wetenschap.
Een belangrijke en waardevolle collectie dus. Toch raakten de mappen met libellenaquarellen in de vergetelheid. Maar in 2002 werden ze weer gevonden, bijna letterlijk onder een laag stof in een kast op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel.
Sindsdien zijn de Nederlandse libellenonderzoekers Karin Verspui en Marcel Wasscher op de tekeningen gedoken. 'We hebben het hier over een tijd dat er natuurlijk nog geen goede fotografie was. Dit soort tekeningen en aquarellen waren dan ook de gouden standaard voor het beschrijven van soorten', vertelt Verspui. 'Er zitten heel bijzondere exemplaren tussen, waaronder heelveel zogenoemde type-exemplaren. Dat zijn de originele exemplaren waar een soort ooit mee werd beschreven. Waar de meeste opgeprikte type-exemplaren zelf hun kleur helemaal hebben verloren, zijn deze aquarellen nog van uitzonderlijke kwaliteit. Deze tekeningen verdienen een groter publiek', vindt Verspui.
Op de
site van het KBIN
zijn de gedigitaliseerde aquarellen te vinden.