In het Project ‘Samen aan de slag’, gaan buurtbewoners aan de slag om de buurt aantrekkelijker te maken, denk aan zwerfvuil rapen, geveltuintjes, moestuintjes maar dus ook bloeiende mini-tuintjes rond bomen. Boomspiegels zijn de stukjes aarde rondom een boom (vaak in de stoep of straat). Het vergroenen en vergroten van deze plekken zorgt voor een betere afwatering, meer biodiversiteit en het ziet er natuurlijk mooier uit voor de straat.
Meer wilde natuur in Nederland
In veel natuurgebieden in Nederland speelt de mens een bepalende rol. We maaien, kappen, jagen en maken plannen. Als het aan buitengewoon hoogleraar Liesbeth Bakker ligt mag het er wel wat wilder aan toegaan in de natuur. Wat haar betreft komt er meer ruimte voor ‘natuurlijke processen’. De komende jaren gaat ze aan de Universiteit Wageningen onderzoek doen aan het verwilderen van onze natuur. Dat wordt ook wel ‘rewilding’ genoemd. Volgens Bakker kan de natuur op deze manier ook worden hersteld en kan de achteruitgang van de biodiversiteit worden tegengegaan. De afgelopen jaren heeft ze onder meer onderzoek gedaan naar verwilderingsprocessen in het nieuwe natuurgebied de Marker Wadden.
Marker Wadden
© Foto: Natuurmonumenten
Tien jaar tauros
Ze lopen nu al tien jaar in de Nederlandse natuur rond: de grote, imposante taurossen. De tauros is de vervanger, of opvolger van het oerrund, dat in de 17e eeuw in Europa uitgestorven is. Het oerrund zorgde destijds met z’n geraas voor open natuurgebieden, de tauros doet dat nu ook, naast de Galloway, het Heckrund en de Schotse Hooglander. In 2010 werd uit de botrestanten van een Engels oerrund het DNA ‘gesequenced’ en werd het eerste tauroskalf geboren. Inmiddels houden op een paar plekken in Nederland taurossen de boel kort, zoals in Kempen-Broek en in de Maashorst.
Fenolijn 035-6711338
Zingende koolmezen, een laatste atalanta, kluifjeszwammen en een bijzonder verhaal van een behendige zwarte kraai. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder hoor je welke noordelijke scharrelende vogel lijkt op een muis.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is
035-6711338).
Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Huis te Lande: Neerlands eerste en enige middelbare tuinbouwschool voor meisjes
Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat er voor vrouwen geen enkele opleiding bestond voor de tuinbouw. In 1907 richtte Jacoba Hingst daarom de eerste middelbare tuinbouwschool voor meisjes op. Onlangs verscheen er
een boek over deze unieke school. Vroege vogels radio keert samen met twee oud-leerlingen, Madelon de Beus, nu directeur van een groene lerarenopleiding en Julia Voskuil, mede-auteur van het boek, terug naar, zoals zij het liefdevol noemen: hun paradijs.
© Stadsarchief Delft
© Stadsarchief Delft
Bouwen met bamboe
Ronald Rovers, expert op het gebied van duurzaam bouwen, breekt een lans voor het gebruik van bamboe in de bouw. ‘Biobased bouwen’ noemt hij dat: bouwen met natuurlijke grondstoffen, in plaats van met beton en staal. Op een proefveldje in Zuid Limburg test hij verschillende bamboesoorten uit.
Bamboestengels die gebruikt worden als bouwmateriaal
© Ronald Rovers