© foto: Rob Buiter
Wat kun je als bezoeker van een natuurgebied leren van de oren van de tauros? Want deze in vrijheid levende runderen geven ons voortdurend signalen af. Maar om die te kunnen lezen en te duiden was een onderzoek nodig vond de Stichting Taurus die onder andere in het Brabantse natuurgebied De Keent deze prachtige zwarte gedomesticeerde runderen heeft grazen.
De stichting schakelde de hulp in van studenten en hoogleraar taalwetenschappen, Leonie Cornips, in om de taal van de tauros te determineren. Voor hun onderzoek filmden de HAS studenten Veerle Basten, Anne Janssen en Marissa Arts urenlang de taurossen om tot in detail te kunnen zien op welke manier deze dieren communiceren, met elkaar maar belangrijker nog, met de mens in hun leefgebied.
De oorhouding en de kophouding tezamen geven precies aan hoe de tauros zich voelt. En uitermate handig voor de recreant om het gedrag en de gemoedstoestand van deze dieren te duiden. En er dus op te kunnen reageren als recreant. Een rund dat zich ongemakkelijk voelt zal een oor naar achteren bewegen en de ander haaks op de kop houden. Op die manier luisteren ze naar het mogelijke gevaar. Wanneer een rund zich bedreigd voelt plaatst het dier de oren ver naar achteren, plat tegen de hals en zal het rund weglopen. Om precies te weten welke oorhoudingen er zijn, heeft Vroege Vogels een speciaal filmpje gemaakt.
De studenten denken dat de recreant het best geholpen is met een beeldfolder waarin de kop- en oorhouding van een ongemakkelijk of bedreigd rund getekend is. Hopelijk zullen hierdoor de recreanten nog meer rekening houden met de tauros. Het is immers dat wij als mens hun leefgebied bezoeken ! En dus met deze dieren rekening dienen te houden.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.