Stiltegebieden worden niet alleen schaarser, ze worden ook lawaaiiger. Dat blijkt uit een onlangs gehouden enquête van de Volkskrant. Voor Tony Hardenberg was het aanleiding om een verkiezing uit te schrijven: Het lawaaiigste stiltegebied van Nederland. De aftrap van deze verkiezing is zondag in de uitzending van Vroege Vogels.
Geluidsnormen
Nederland kent meer dan 100 Stiltegebieden. Het woord ‘stilte’ betekent hierbij niet dat het er helemaal stil is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Gebiedseigen geluiden, zoals die van de landbouw, zijn hiervan uitgezonderd. Onder 'stil' worden geluiden verstaan die tussen de 35 en 40 decibel liggen.
NEFOM
Maar de praktijk is vaak anders. Niet alleen worden de normen vaak overschreden, zoals in de Krimpenerwaard, het stiltegebied waar Tony Hardenberg woont. Provincies blijken er ook verschillende normen op na te houden. Deze normen zijn ‘streefwaarden’ en er wordt alleen actie ondernomen bij meldingen en klachten.
En dat gebeurt vaak, zo blijkt. Reden genoeg voor Hardenberg om NEFOM op te richten, een federatie die iets wil doen tegen al dat omgevingslawaai. Sinds de oprichting in juli hebben zich al 53 lokale actiegroepen aangemeld uit het hele land.
Verkiezing
Daarnaast wil NEFOM al haar leden en anderen die in of bij een druk stiltegebied wonen uitnodigen hun gebied te nomineren voor het 'Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland'. De melding kan gestuurd worden naar NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) per mail: stiltegebied@nefom.nl
De inschrijving sluit op maandag 18 januari 23.00 uur. Een jury van de NEFOM zal een winnaar aanwijzen.