Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Landschildpadden planten zich voort in Nederlands klimaat

03-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13946 keer bekeken
  •  
Gevonden baby schildpad Faunawatch

Gevonden, uit ei kruipende schildpad

© Faunawatch

Voor het eerst in Nederland – voor zover bekend – hebben zich landschildpadden weten voort te planten. Het gaat om één, mogelijk twee gevallen. Schildpaddenopvang Faunawatch in Zuid-Limburg heeft onlangs twee meldingen binnengekregen. Eén dier was uit het ei aan het kruipen, het andere zou gedumpt kunnen zijn, maar de kans is groot dat die ook in de natuur geboren is. Landschildpadden en waterschildpadden komen eigenlijk niet voor in de Nederlandse natuur, dus als je er een ziet lopen, zonnen of zwemmen: deze dieren zijn helaas allemaal gedumpt.

Ongekend

Voor het uitbroeden van landschildpaddeneieren zijn hoge temperaturen nodig tussen de 23°C en 34°C. Dergelijke temperaturen komen in Nederland niet voor. “Dat dit ei uitkwam bij een temperatuur van ongeveer 10 graden is ongekend, zeker gezien de koudere periode de afgelopen weken” zegt Tim Huijsmans, voorzitter en dierenarts van Faunawatch. De schildpaddenopvang heeft weinig kunnen doen voor de jonge dieren. De ene, een Moorse schildpad, was al overleden door een parasitaire infectie en het jongere diertje – mogelijk een Griekse landschildpad – is niet meer aangetroffen. Voordat er melding gemaakt werd door de vinder, werd het jongere schildpadje verstopt onder een hoop bladeren voor de warmte. Nadat er contact opgenomen werd met Faunawatch, was het diertje helaas niet meer te vinden.

Gestorven baby schildpad met pen als referentie Faunawatch

Gestorven baby schildpad met parasiet, balpen als referentie

© Faunawatch

Nederlandse klimaat ongeschikt

Het Nederlandse klimaat is helemaal niet geschikt voor deze land- en waterschildpadden. De winters zijn te lang en onregelmatig en de zomers zijn vaak te kort en niet warm genoeg. Schildpadden zijn echte zonaanbidders en de zon is ook uitermate belangrijk voor hun gezondheid. Helaas sterven dan ook veel gedumpte schildpadden door ziekte en verhongering. Doordat er echter nog steeds dieren worden uitgezet, lijkt het vaak dat het aantal schildpadden in de natuur gelijk blijft. “Mocht je dus een schildpad in de natuur tegenkomen, dan is dit dus altijd een weggelopen of gedumpt dier. Het is voor de Nederlandse flora en fauna belangrijk dat er geen exotische dieren in de natuur voorkomen en daarnaast is het ook een groot welzijnsprobleem voor de schildpadden. Neem dus altijd contact op met een professionele schildpaddenopvang”, zegt Tim Huijsmans van Faunawatch.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor