Tureluur
© Vroege Vogels
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 22 mei 2022 terug op de volgende startpunten:
10:00 - Zeldzame harlekijn bloeit welig in Friesland
1:39:50 - Podcast over de wilde bijen
1:46:40 - Overheid zet met falend stikstofbeleid land op slot
2:02:50 - Landschapsplan Nederland intro
2:09:20 - Landschapsplan Nederland
2:25:50 - Tureluurs kapen nest van de buren
Overal staan ze. Miljoenen bomen en struiken, die tussen 1946 en 1976 zijn aangeplant in het agrarisch landschap, in het kader van de ruilverkavelingen. Een aantal landschapsarchitecten van Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor dit beplantingsplan. Het is te zien als één samengesteld ‘Landschapsplan Nederland’ dat tegenwoordig het beeld van ons landschap bepaalt. Landschapsarchitect Henk van Blerck heeft onderzoek gedaan naar deze geschiedenis en is er deze week op gepromoveerd.
Vogelaar Wim Tijsen volgt al jaren de tureluurs in de Normerpolder bij Wieringen. Dankzij zijn verhalen weten we inmiddels dat niks menselijks tureluurs vreemd is, maar onlangs deed hij een wel heel bizarre ontdekking: een tureluurman en -vrouw kaapten het nest van de buren. Hun eigen nest was bedreigd door een kauw en later opgegeten door een vos. De kuikens uit het gekaapte nest zijn inmiddels uit het ei en worden fanatiek door de pleegouders bewaakt.
Zo’n 3.500 bedrijven in Nederland draaien zonder natuurvergunning. Voor 90 procent zijn dat veehouderijen, maar er zitten bijvoorbeeld ook biomassacentrales bij. Al die bedrijven stoten ammoniak voor, maar hebben daar geen vergunning voor. De milieuorganisatie MOB voert juridische strijd tegen deze illegale activiteiten. Johan Vollenbroek wil i.p.v een provinciale een landelijke aanpak van het stikstofprobleem. "Anders ben ik bang dat Nederland nog een hele tijd op slot blijft zitten".
Johan Vollenbroek van MOB (Mobilisation for the Environment)
© Henny Radstaak
De harlekijn is een prachtige, zeldzame orchidee, die alleen voorkomt in de gebieden aan de Noordzeekust, zoals in Zeeland en op de Waddeneilanden. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Op het vaste land van Noord-Nederland heeft de harlekijn in het Workumer Nijland de grootste groeiplek.
Harlekijn
© Henny Radstaak
Kijk ook naar het TV-fragment van zaterdag 21 mei over de harlekijn vindplaats bij het Veerse Meer:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.