Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Landschapspijn in Twente

  •  
30-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
john_van_zuidam

© John van Zuidam. Fotograaf: Henny Radstaak

Geograaf en gepensioneerd aardrijkskundedocent John van Zuidam heeft de geschiedenis van het Twentse landschap in kaart gebracht. In zijn net verschenen boek ‘Oale groond’ beschrijft hij het ontstaan van het reliëf in de voorlaatste ijstijd tot aan de rol die de grote textielbaronnen in de 19e en 20e eeuw hebben gespeeld bij het behoud van landschap en natuur. En Twente had z’n eigen Jan P. Thijsse in de persoon van meester Bernink, hoofdonderwijzer in Denekamp, die in dezelfde tijd leefde. Bernink richtte het museum 'Natura Docet' op.

Geodiversiteit

Maar de geschiedenis van het Twentse landschap brengt tegelijkertijd de huidige werkelijkheid pijnlijk in beeld: het verdwijnen van houtwallen, de aanleg van wegen en dorpsuitbreidingen op de oeroude essen. John van Zuidam noemt dat, naast het verdwijnen van biodiversiteit, de teloorgang van geodiversiteit. De term die daarvoor in Friesland is bedacht, landschapspijn, is ook van toepassing in Twente. Code Rood voor het karakteristieke Twentse landschap.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.