Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Landelijke libellentelling

  •  
20-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5557 keer bekeken
  •  
platbuik_libelle_5eb2878acacf4_large

Platbuiklibel

© Rob van de Vries

De azuurwaterjuffer, het lantaarntje, de viervlek en de bloedrode heidelibel. Ze hebben vaak de mooiste namen en zien er ook schitterend uit. Dit weekend is de landelijke libellenteling en iedereen met een tuin kan eraan meedoen. In Vroege Vogels een stoomcursus om deze vliegensvlugge gevleugelde dieren nog beter te herkennen.

Lantaarntje

Libellen zijn echte roofdieren. In tuinen zijn ze op zoek naar vliegende insecten zoals muggen, vliegen en zelfs vlinders. Zelf staan ze op het menu vogels, vissen, kikkers, wespen, spinnen en zo nog wat dieren. Heb je een vijver dan heb je kans dat libellen zich ook gaan voortplanten in je tuin. Zoals een van de meest algemene soorten, het lantaarntje.

Libel of juffer?

Libel en juffer

Links een echte libel en rechts een juffer

© Fotograaf: 1968Tj (links) en GvdSchans (rechts)

Libellen worden in twee groepen onderverdeeld: de waterjuffers en de echte libellen. Juffers zijn over het algemeen wat slanker en kleiner. Hun voor- en achtervleugels hebben dezelfde vorm en ze kunnen deze naar achter klappen in rust. Daarom worden ze ook wel de gelijkvleugeligen genoemd. Het lantaarntje, de azuurwaterjuffer en de vuurjuffer zijn bekende waterjuffers, die in veel tuinen voorkomen.

De echte libellen zien er veel robuuster uit en houden hun vleugels altijd horizontaal gestrekt. Het zijn vaak goede en snelle vliegers en de achtervleugel is breder dan de voorvleugel. De blauwe glazenmaker en de platbuik zijn voorbeelden van echte libellen die je in je tuin zou kunnen aantreffen. Nog een verschil: bij juffers staan de twee facetogen uit elkaar en bij de echte libellen raken deze elkaar.

Paardenbijter

20131211_paardenbijter.jpg
Veel voorkomende libellen bij tuinvijvers zijn: gewone pantserjuffer, houtpantserjuffer, lantaarntje, azuurwaterjuffer, variabele waterjuffer, vuurjuffer, kleine roodoogjuffer, blauwe glazenmaker, platbuik, viervlek, bloedrode heidelibel, bruinrode heidelibel en steenrode heidelibel. Ook paardenbijters vliegen vaak door de tuin, hoewel ze zich niet vaak in tuinvijvers voortplanten. In Nederland komen zo’n 64 soorten libellen voor.

Voor- en achteruit

sierlijke_witsnuitlibel_tulpmans

sierlijke witsnuitlibel

© tulpmans

De sierlijke witsnuitlibel is de laatste jaren bezig aan een opmars in ons land. Vanuit de Wieden-Weerribben heeft de soort zich in een mum van tijd verspreid. Ooit was de sierlijke witsnuitlibel vrijwel uit ons land verdwenen. Dat had vermoedelijk te maken met de slechte waterkwaliteit. Twee jaar geleden bleek uit een studie dat de aantallen libellen en waterjuffers in Nederland voor het eerst sinds jaren achteruitgaat. Meest opmerkelijk is dat een van de algemeenste juffersoorten van ons land, het lantaarntje, nu ook in zwaar weer zit. De vrees is dat het onder meer te maken heeft met de toename van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater.

Kijk hier voor meer informatie over de libellentelling.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.