Veldleeuweriken, boerenzwaluwen, spreeuwen. Het gaat al lange tijd niet goed met de boerenlandvogels. Nu blijkt dat insectenetende vogels, in gebieden met hoge concentraties van het landbouwgif imidacloprid in het oppervlaktewater, nog sterker achteruitgaan. Dat staat in een onderzoek van SOVON en de Radboud Universiteit Nijmegen, dat woensdag werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature.
Na bijen ook vogels
Eerder was al bekend dat er sterke aanwijzingen zijn dat neonicotinoïden een rol spelen in de bijensterfte. Het onderzoek dat vandaag in Nature is gepubliceerd geeft directe bewijzen dat ook de teruggang van verschillende vogelsoorten in verband moet worden gebracht met het gebruik van neonicotinoïden.
Het onderzoek in Nature concentreert zich op de algemene insectenetende vogels, waaronder veel vogels van het boerenland. Vogels die leven op het boerenland hebben het al moeilijk: sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is het aantal met 60% afgenomen. Waar eerst tien vogels op één hectare leefden, zijn dat er nu nog maar vier. Door de steeds intensievere landbouw is er nauwelijks voedsel in de vorm van insecten en weinig plek om te schuilen en te broeden.
Bron: SOVON en de Radboud Universiteit Nijmegen
Vroege Vogels is gestart met een 'Retour Afzender-Actie' Stuur producten die het gewraakte gif 'imidacloprid' bevatten gratis terug naar producent Bayer.Doe mee!