Zomaar acht nieuwe soorten ontdekken; dat kan alleen bij een heel klein diertje. En inderdaad, bij watermijten hebben we het over millimeterwerk. Er leven nu 268 soorten in ons land.
Watermijten zijn kleine, spinachtige waterdiertjes. Het zijn geen insecten, het is familie van de spin, net zoals de teek, waar ze ook wel wat aan doen denken. Watermijten hebben vier paar poten, acht dus in totaal. Watermijten zijn piepklein: de grootste zijn 2 à 3 mm, en de meeste zijn kleiner. Wie ze onder de loep neemt, zoals watermijtenexpert Harry Smit van kenniscentrum EIS, raakt gefascineerd door een grote kleuren- en vormenrijkdom.
Wereldwijd zijn er 6000 soorten watermijten beschreven en Harry Smit denkt dat er zeker twee keer zoveel zijn. En sommige soorten zijn wel bekend als zodanig maar daar weten we dan verder niks van. Kortom, genoeg te ontdekken nog voor de liefhebber. Dat blijkt ook wel, want in Nederland zijn recent 8 nieuwe soorten ontdekt, waardoor er 268 soorten bekend zijn. Dat is een opmerkelijke toename van 13% in 15 jaar.
Dat is gedeeltelijk toe te schrijven aan de klimaatverandering, die maakt dat zuidelijke soorten het nu ook in onze streken naar hun zin hebben. Ook wordt er tegenwoordig beter gezocht. Want wie niet zoekt, zal ook niets vinden. Maar bovenal is de toename van het aantal watermijtensoorten toe te schrijven aan een verbetering van de waterkwaliteit. In de jaren tachtig, toen het water in ons land een stuk minder schoon was dan nu, waren er veel minder watermijten dan nu.