Voorzitter klimaattop: 'Valt of staat met de uitvoering'
Voorzitter Sultan Al-Jaber noemde het akkoord "historisch" en prees de afgevaardigden voor hun samenwerking. "We kunnen nu echt zeggen dat we verenigd zijn geweest en echt hebben geleverd", zei hij. Hij voegde er ook een waarschuwing aan toe: hoe goed een akkoord is, staat of valt met de uitvoering.
Wopke Hoekstra noemt akkoord 'historisch'
Eurocommissaris Wopke Hoekstra noemt het akkoord dat is bereikt op de VN-klimaattop "historisch". In een eerste reactie op X stelt de onlangs aangetreden klimaatman van de EU dat "we hebben bereikt wat we wilden": het maximum van 1,5 graden opwarming blijft met dit resultaat volgens hem binnen bereik. Het akkoord vormt bovendien "het begin van het einde voor fossiele brandstoffen", aldus Hoekstra.
De afspraken komen eigenlijk zo'n dertig jaar te laat, zei Hoekstra later tijdens de plenaire zitting op de klimaattop in Dubai. "Maar nu hebben we in elk geval de afspraak om onze ambitie te verhogen om de opwarming van de aarde te beperken en op het gebied van financiering."
Reactie Rob Jetten
Het akkoord is volgens demissionair klimaatminister Rob Jetten een "belangrijk moment", schrijft hij op X. "Voor het eerst spreekt de wereld uit weg te bewegen van fossiele brandstoffen, is er een fonds voor klimaatschade en hebben we stappen gezet op adaptatie." Jetten had graag een ambitieuzer akkoord gezien, maar de gemiddelde temperatuurstijging blijft volgens hem hiermee beperkt tot 1,5 graden.
Verenigde Staten op klimaattop
De landen kwamen in de klimaattop allemaal samen en hebben daarbij hun eigenbelang achtergelaten, vindt klimaatgezant John Kerry van de Verenigde Staten. "Ondanks de huidige crises wereldwijd kwam de wereld hier samen." "Iedereen kan natuurlijk paragrafen en zinnen vinden die ze liever anders hadden gezien", zegt hij ook op de klimaattop in Dubai. "Maar dit akkoord is positief. Dit verdient een felicitatie aan iedereen."
Op de klimaattop laten alle landen hun reactie horen op de overeenkomst die gesloten is. Als eerste was een vertegenwoordiger van kleine eilandstaat Samoa te horen. Die liet ook wat bezorgdheid horen over de deal, omdat er volgens haar een nog grotere stap nodig was. Ze kreeg een luid en lang applaus van de mensen in de zaal.
WWF: nog steeds ver verwijderd van afwenden opwarming aarde
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) noemt het besluit om geleidelijk af te stappen van fossiele brandstoffen "een belangrijk moment" maar hekelt het feit dat de landen er niet in zijn geslaagd consensus te bereiken over het volledig stoppen met steenkool. "Voor een leefbare planeet hebben we een volledige uitfasering nodig", zegt de klimaatman van het WWF, Manuel Pulgar-Vidal, in een reactie.
Volgens het WWF zijn we "nog steeds ver verwijderd van onze koers om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius en de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden". Toch noemt de organisatie ook een lichtpuntje. "Na drie decennia van VN-klimaatonderhandelingen hebben landen eindelijk de aandacht verlegd naar de vervuilende fossiele brandstoffen die de klimaatcrisis aandrijven. Deze uitkomst moet het begin van het einde van het tijdperk van fossiele brandstoffen betekenen", meent Pulgar-Vidal.
Reactie van VN-chef António Guterres
VN-chef António Guterres heeft in een reactie op het slot van klimaatconferentie gezegd dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen op een rechtvaardige manier moet eindigen. Hij verwelkomt de passage in de slottekst van de conferentie waar wordt opgeroepen minder fossiele brandstof te gebruiken en "een transitie weg van fossiele brandstoffen" in energiesystemen in te zetten.
Europarlementariër Eickhout: 'kraakhelder signaal'
Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks ziet in de uitkomsten van de klimaattop "een kraakhelder signaal naar fossiele landen en investeerders: olie, gas en kolen zijn op hun weg naar buiten, duurzame energie heeft de toekomst". Eickhout ziet in de slottekst "een goed compromis". Eickhout tekent aan dat het tot nog toe nooit lukte om iets expliciets over fossiele brandstoffen zwart-op-wit te krijgen. "Dit is dus een gigantische stap voorwaarts", concludeert hij.
Eickhout is ook positief over doelen die zijn geformuleerd, zoals een verdrievoudiging van de hoeveelheid duurzame energie in de komende jaren. Net als voorzitter Sultan Al-Jaber benadrukt Eickhout dat het wel aankomt op de uitvoering. Hij noemt het "cruciaal dat landen dit vertalen in nieuwe nationale ambities, zodat ze daaraan gehouden kunnen worden". Hij had de oproep "nog wel iets scherper willen zien".
De EU zal de afspraken nu snel moeten verwerken in toekomstplannen, vindt Eickhout. "Europa kan niet meer om de hete brij heen draaien, ook wij hebben nu de plicht een eind te maken aan fossiel."
Milieudefensie heeft gemengde gevoelens over deal
Milieudefensie vindt de uitkomsten deels bemoedigend en deels teleurstellend. "Het afstappen van fossiele brandstoffen is pure noodzaak om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen en de planeet leefbaar te houden. Dat 198 landen het daarover eens zijn, is bemoedigend", laat de organisatie weten. "Wel is het teleurstellend dat niet besloten is tot een volledige afbouw van olie, kolen en gas."
Wat Milieudefensie betreft moet er nu "wereldwijd een rechtvaardige aanpak komen voor een zo snel en volledig mogelijk afbouwpad" voor fossiel." Essentieel is dat we ons niet laten afleiden door schijnoplossingen."
Olieland Saudi-Arabië 'dankbaar' met deal
Saudi-Arabië is "dankbaar" voor de overeenstemming die is bereikt op de klimaattop COP28. Het land, dat een van de grootste olieproducenten ter wereld is, zegt blij te zijn dat ieder land op zijn eigen manier kan werken aan het beperken van de opwarming van de aarde tot hooguit 1,5 graad.
"We moeten iedere kans om de uitstoot terug te dringen aangrijpen, ongeacht de bron. We moeten alle technologie inzetten om dit doel te kunnen bereiken", zei de Saudische afgevaardigde Albara Tawfiq mede namens andere Arabische landen.
Greenpeace: akkoord is kantelpunt, maar niet waterdicht
Greenpeace ziet het akkoord dat op de klimaattop in Dubai is afgesproken als "een kantelpunt" maar denkt dat de klimaatcrisis met deze afspraken "nog lang niet is opgelost".
"Dubai gaat de geschiedenis in als het moment waarin de wereld afscheid nam van kolen, olie en gas. Het einde van de fossiele industrie is nu onvermijdelijk, maar helaas is het geen waterdicht akkoord", reageert Maarten de Zeeuw van Greenpeace. Volgens hem zwakken "schijnoplossingen zoals aardgas als transitiebrandstof" het akkoord af.
Greenpeace zegt de regeringen aan de gemaakte afspraken te zullen houden en doet ook aanbevelingen voor het nieuwe kabinet dat in Nederland gevormd zal worden. Het moet volgens de organisatie stoppen met fossiele subsidies, de gaswinning versneld afbouwen en de luchtvaart inkrimpen. "En 'de vervuiler betaalt' moet vastgelegd worden in een wet die zorgt dat de fossiele industrie gaat betalen voor alle klimaatschade die ze veroorzaakt", zegt De Zeeuw. "Want nu is het moment om woorden om te zetten in daden om het doel van 1,5 graad te halen."