2018 is door Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het 'Jaar van de Huiszwaluw' want het gaat niet goed met de huiszwaluw. Sinds de jaren zestig is die met 75 procent afgenomen. Een van de grootste problemen is de enorme afname van insecten; het hoofdvoedsel van de zwaluw. Maar in de grote steden ligt er nog een probleem op de loer: de verstening. De zwaluwen kunnen namelijk nauwelijks nog modder vinden om hun komvormige nesten mee te bouwen en ook overhangende dakranden zijn nauwelijks nog te vinden in de moderne strakke architectuur van vandaag.
Modder
Overbuurvrouw van de laatste kolonie in Amsterdam, Margriet de Hooge (66), zag de aantallen huiszwaluwen teruglopen en besloot in de jaren negentig al actie te ondernemen om haar 'overburen' te beschermen. Elk jaar haalt zij met haar buurtgenoten modder, klei en leem uit alle delen van het land en deponeert dit in een dakgoot vlakbij de nesten. Hierdoor zijn de huiszwaluwen in staat om nestmateriaal te vinden om hun speciale nesten te bouwen. Hierdoor, en door de grote aanwezigheid van insecten boven het water rondom het KNSM-eiland, heeft de kolonie stand gehouden.
Doe mee
Sovon en Vogelbescherming roepen iedereen met huiszwaluwen in de buurt op om wat simpel onderzoek aan de kolonie te doen. Hoe?
Dat staat hier
.
Huiszwaluwnesten tellen op de fiets
Henk en Elly dragen met hun nauwgezette telwerk bij aan het onderzoek van
Sovon Vogelonderzoek
naar de populatiegrootte van de huiszwaluw. Sinds de jaren 70 neemt deze vogel in ons land sterk af. Zeker in stadskernen, waar deze soort voorheen regelmatig broedde, is de afname enorm. Vorige jaar fietste Menno mee om de huiszwaluwen te tellen: