Kwik is een extreem giftig metaal. Door menselijk handelen, onder meer door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticiden, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht. In de vorm van het nog giftigere methylkwik wordt het door vissen opgenomen. Vooral vissen als tonijn, zalm en forel hebben veel last van de vervuiling. Het eten van deze vis brengt enorme gezondheidsrisico’s met zich mee. Vooral zwangere vrouwen en ongeboren kinderen lopen extra veel gevaar.
Gevaar voor volksgezondheid
In het verleden zijn daarom normen opgesteld voor de maximale toegestane hoeveelheid kwik in vis om de gezondheid van consumenten beschermen. De Europese Commissie wil deze normen nu bij roofvissen met de hoogste kwikgehaltes versoepelen. Dit doet ze omdat de zeeën dermate vervuild zijn geworden dat de hoeveelheid kwik in deze vissen niet meer voldoet aan de toegestane norm. Maar het ophogen van de toegestane maximale hoeveelheid kwik biedt natuurlijk geen oplossing van het probleem van de vervuiling van de oceanen en binnenwateren met kwik. Bovendien is het gevaarlijk voor de volksgezondheid.
Minder kwik in de natuur
In plaats van te sjoemelen met de maximaal toegestane kwikwaarden zou de Europese Commissie ervoor moeten zorgen dat er veel minder kwik in de natuur terechtkomt door zich te richten op het terugdringen van de vervuiling van onze oceanen en binnenwateren. De kwikwaarden in ons voedsel mogen niet verhoogd worden!