Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kustvogels veilig door nieuwe rasters

  •    •  
28-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
kluut

Foeragerende kluut

© Fotograaf LeenEus

Het gaat slecht met veel Nederlandse kustbroedvogels. De vogels hebben te maken met predatie en verruiging van het open landschap. Nieuwe rasters rondom broedplekken moeten bescherming bieden.

Predatie op kustvogels

Kustbroedvogels in Nederland hebben moeite met het grootbrengen van hun kuikens. Grondbroeders vallen namelijk vaak ten prooi aan de steenmarter of de vos. In het kader van Wij&Wadvogels werd in opdracht van het Groninger Landschap onderzocht wat terreinbeheerders tegen grondpredatie kunnen doen.

Verschillende vossen zijn door de onderzoekers uitgerust met zenders om hun gangen en routes vast te leggen. Vossen laten zich niet altijd tegenhouden door waar water loopt, ze kunnen zelfs broedeilanden van 400 meter van de kust af bereiken. Vossen en steenmarters doen ook niet altijd onder voor stroomdraden. Ook daar weten ze daar vaak onder door te kruipen.

Beschermende rasters voor kustvogels

De onderzoekers willen in de eerste fase van Wij&Wadvogels kijken naar de eisen voor een goed raster. In de tweede fase gaan ze kijken of de kennis systematisch toegepast kan worden op aantallen broedvogels. Wel moeten de onderzoekers rekening houden met alle effecten van de rasters. Zo kan het weghouden van vossen en steenmarters de predatie door ratten mogelijk doen toenemen. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.