Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kunstmatig zandstrand bedreigt koraal van Bonaire

  •  
12-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1831 keer bekeken
  •  
Chogogo

wegspoelend zand van het kunstmatige strandje bij Chogogo op Bonaire.

© Bron Anoniem

Het koraalrif rondom Bonaire wordt al decennia lang verdrukt. Nu is daar een nieuwe bedreiging bijgekomen: het kunstmatige zandstrand van vakantieresort Chogogo. Dit strand is zonder vergunning aangelegd en afgelopen najaar gebeurde waarvoor werd gevreesd. Na zware regenval stroomde veel zand de zee in, die het koraal ter plaatse kan verstikken. In onze studio is Erik Meesters, marien ecoloog van Wageningen Universiteit and Research, die het koraal van het eiland al jaren onderzoekt.

Al decennia in de penarie

Rif

Koraalrif bij Bonaire

© Rob Buiter

Sinds de jaren zestig is het oppervlak levend koraal rondom Bonaire met de helft afgenomen. Menselijke activiteit op het eiland heeft hier in grote mate aan bijgedragen. Bebouwing en overbegrazing door geiten en ezels zorgt ervoor dat de bodem makkelijk wegspoelt en het koraal verstikt. De vele beerputten op het eiland hebben - naast een teveel aan voedingstoffen die algen bevoordelen ten nadele van koraal - vermoedelijk tot ziektes in het koraal geleid. Zo decimeerde de zee-egelpopulatie die voorheen het koraal in grote mate ontdeed van algen. 

Kunstmatig zandstrand vormt bedreiging

Naast deze bedreigingen is er een nieuwe bijgekomen: kunstmatige stranden, zoals die bij het vakantieresort Chogogo. Op Bonaire komen van nature nauwelijks zandstranden voor. Om toeristen hierin te kunnen voorzien is een kunstmatig strand gemaakt van geïmporteerd zand uit Frans-Guyana. Dit strand is zonder vergunning aangelegd. De veel te lage stoeprand die moet voorkomen dat dit zand de zee instroomt blijkt z'n functie niet te vervullen. Dit najaar spoelde na zware regenval grote hoeveelheden zand weg. Het koraal kan daardoor verstikken. 

Beter water vasthouden

Modderstroom uit de jachthaven van Bonaire

© Casper Douma (in opdracht van Stinapa)

Naast kunstmatige stranden met wegspoelend zand, zijn er op veel meer plaatsen problemen met de waterhuishouding op Bonaire. Erik Meesters pleit voor een andere inrichting van Bonaire om het koraal te redden. De grote hoeveelheden regenwater die in korte tijd kunnen vallen zouden bijvoorbeeld beter opgevangen moeten worden. Dit vermindert het sediment dat in zee terecht komt, maar komt ook de drinkwatervoorziening op het eiland ten goede.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.