Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kunstenaar legt het landschap vast in houtsneden + filmpje

  •    •  
06-10-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2209 keer bekeken
  •  

“Landschapsactivist en -archivaris”. Zo beschrijft kunstenaar Siemen Dijkstra zijn bezigheden. Met schetsboek en gutsen in de hand legt hij de meest bijzondere stukjes van het landschap vast door middel van houtsneden. Het liefst in zijn thuis-provincie, Drenthe. Verslaggever Henny Radstaak wordt een ochtend meegenomen in het creatieve proces. Op de Drentse heide, en in Dijkstra’s atelier.

Verdwijnen in het landschap

Als kind had Dijkstra al een bijzondere fascinatie voor het landschap. Het liefst wilde hij erin verdwijnen. “Als ik tijdens het voetballen in het doel stond kon het zomaar gebeuren dat ik van het veld wandelde om in het landschap te verdwalen”, vertelt Dijkstra. “Eigenlijk geldt dat nog steeds.”  

grafheuvel

Grafheuvel bij Smitsveen

© Vroege Vogels

“Het landschap verandert snel, maar zelfs in een eindeloze polder kun je bijzondere plekken vinden”, legt de kunstenaar uit. Een voorbeeld van zo’n plek is een grafheuvel die uitkijkt over het Smitseveen in Dwingelderveld. Van zo’n plek legt hij maandenlang een archief van aan, in de vorm van foto’s en schetsen.

Laagje voor laagje

“De houtsneden zijn een verdieping op dat archief”, vindt Dijkstra. Laag over laag, kleur over kleur neemt het landschap op papier vorm aan. Twee maanden deed hij over zijn meest recente houtsnede, getiteld The Loss That We Keep, te zien in de bovenstaande video. “Je legt als het ware de ziel van het landschap bloot” vertelt Dijkstra. “Daarvoor hoef je de wereld niet over te reizen, maar moet je gewoon je ogen openzetten”.

archief siemen

Atelier Siemen Dijkstra

© Vroege Vogels

Landschaps-activisme

Dijkstra’s kunstwerken komen op hun eigen manier ook op voor de natuur. “Een landschap kan zichzelf niet beschermen, daar maar ik me zorgen over” vertelt hij. Sommige plekken uit zijn archief zijn inmiddels al verdwenen. “Daarom maak ik ook die prenten, dan blijven die landschappen toch ergens bestaan, zodat mensen ze kunnen raadplegen”, aldus Dijkstra.  

De houtsneden zijn t/m 12 januari 2025 te bewonderen in het stadsmuseum Harderwijk.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.