Veel dieren waar je het niet direct van verwacht, kunnen prima zwemmen waaronder varkens, olifanten, neushoorns en kangoeroes. Dus waarom zou de giraffe een uitzondering zijn?
Zinken als een baksteen
Tot voor kort dachten veel wetenschappers dat giraffes niet konden zwemmen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er nog nooit een zwemmende giraffe overtuigend op beeld is vastgelegd. Door zijn lange nek zou het bovendien ook niet nodig zijn om te zwemmen: de giraffe kan gewoon door diep water waden en zijn kop boven water houden. Tot slot wordt vaak een voorval genoemd van een giraffe die overboord viel van een schip en als een baksteen naar de bodem zonk.
In het water gooien
Een team van Canadese wetenschappers neemt hier geen genoegen mee en besloot op onderzoek te gaan. Om praktische en ethische redenen werd besloten om giraffes niet simpelweg in het water te gooien om te kijken wat er gebeurt. De onderzoekers gebruikten een computermodel om te zien of de giraffe blijft drijven en hoe zij zich in het water voort zou kunnen bewegen.
Klungelig en onstabiel
Ze concluderen dat giraffes door hun zware voorpoten en schouders een beetje naar voren kantelen in het water en dat het lichaam erg diep in het water ligt. Toch zouden ze blijven drijven en in staat moeten zijn om zich, hoewel klungelig en onstabiel, voort te bewegen in het water. Voor onomstotelijk bewijs dat giraffes kunnen zwemmen, zouden bewegende beelden toch wel zeer welkom zijn.