Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kritiek op inzameling statiegeld

  •  
07-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
statiegeld_01.jpg

Uit een rapport van het Afvalfonds blijkt dat er niet genoeg plastic flessen met statiegeld zijn opgehaald. Jaarlijks worden ongeveer 700 miljoen grote plastic flessen op de Nederlandse markt gebracht en ook 1 miljard kleine flesjes. Vorig jaar werd 68 procent van al die plastic flessen en flesjes ingezameld, maar de wettelijke doelstelling voor die inzameling ligt op 90 procent. Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux vindt dat de overheid moet ingrijpen. 

84 miljoen euro extra verdiend 

Het bedrijfsleven mag het geld houden als de consument het statiegeld niet 'terugvraagt' door flessen in te leveren, zegt Recycling Netwerk Benelux. De milieuorganisatie heeft berekend dat de bedrijven daardoor afgelopen jaar 84 miljoen euro extra hebben verdiend. "Dit geld zou het bedrijfsleven af moeten dragen aan de overheid", zegt directeur Rob Buurman. De organisatie hoopt dat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) dwangsommen gaat uitdelen.

Te weinig innameplekken

Ook is de milieuorganisatie nog steeds kritisch over de regeling. "Er zijn veel te weinig plekken waar de consument zijn of haar geld terugkrijgt."

Er zijn nu meer dan 28.000 innamepunten voor statiegeld. Het gaat om ruim 5000 punten bij onder meer supermarkten, grote tankstations en op NS-stations zoals Utrecht CS en Amsterdam CS waar je statiegeld terugkrijgt. Daarnaast zijn er ongeveer 23.000 innamepunten bij bijvoorbeeld sportverenigingen en bioscopen waar het statiegeld dan naar een goed doel gaat.

Statiegeldbedrag te laag 

Daarnaast vindt de milieuorganisatie het statiegeldbedrag te laag. Op flessen van minder dan 1 liter zit 15 cent statiegeld. Voor grotere flessen geldt een statiegeldbedrag van 25 cent.

Doel niet gehaald 

De ILT had verwacht dat in het eerste jaar het doel van 90 procent flesseninzameling nog niet gehaald zou worden. Maar het percentage ligt "helaas wel (fors) lager" dan ingeschat, laat een woordvoerder weten. De ILT gaat de redenen beoordelen waarom het doel niet gehaald wordt. De woordvoerder zegt dat de ILT na die analyse "vervolgstappen" zal nemen.

Effectieve manier om zwerfafval te verminderen 

Het statiegeld op kleine plastic flessen werd op 1 juli 2021 ingevoerd. Hierdoor zijn in 2022 volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de helft minder kleine flessen in het zwerfafval gevonden dan in 2020. Het Afvalfonds Verpakkingen noemt het statiegeld dus een effectieve manier om zwerfafval terug te dringen.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.