Terwijl de meeste bomen nu nog kaal zijn en de bloeiers schaars barst het van de (korst)mossen. En ze hebben de mooiste kleuren, vormen en namen. Wat dacht je van het echte zandhaarmos, het groot dooiermos, de zwarte grafkorst of het sterheidestaartje. Welke soorten zijn in deze kale winterse tijd te zien rond Stadzigt? Zondag nemen we een kijkje met (korst)mossen expert Laurens Sparrius van
de BLWG
, de vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek in Nederland.
Kleine paddenstoeltjes tussen mos en korstmos. Fotograaf: GertPaassen
Korst noch mos
Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn mos en korstmos twee heel verschillende dingen. Een mos (latijn bryofyten) is een kleine groene plant met sporen. Een korstmos (latijn lichenen) is korst noch mos: het is een scheve samenlevingsvorm van een alg en een schimmel. Tot voor kort dacht men dat de twee in symbiose leefden, maar dat blijkt niet waar: de schimmel kapselt de alg helemaal in en onttrekt daar z’n voedingsstoffen van.
Diverse soorten mos en korstmos bijeen. Fotograaf: jannave
Sporen
En een korstmos heeft soms een korst, maar lang niet altijd; er zijn ook korstmossen die eruitzien als bladeren, struikjes of haren. Kortom, een dubbel verwarrende naam.
Een overeenkomst tussen mos en korstmos is wel dat ze allebei sporen hebben, en dat ze vaak op dezelfde plekken voorkomen, hoewel veel soorten heel specifieke eisen stellen. Die sporen komen door de lucht aanwaaien en als de omstandigheden goed zijn, kan een mos of korstmos aanslaan.
Bijzondere foto's van korstmossen
Korstmos kan behoorlijk felle kleuren hebben. Fotograaf: Riekev