Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koraal op Sint Maarten getroffen door nieuwe ziekte

  •  
15-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
duikers

© Bron Pixabay

Sint Maarten is het eerste Nederlands Caribische eiland waar de nieuwe koraalziekte ‘Stony Coral Tissue Loss Disease’ is ontdekt. Volgens natuurwebsite Nature Today verspreidt de nieuwe koraalziekte zich door de Cariben en doodt grote hoeveelheden steenkoralen. Tussen de 50 en 90 procent van Sint Maartens steenkoralen is ofwel geïnfecteerd of reeds afgestorven.

Verlies van weefsel

De precieze oorzaak van de nieuwe koraalziekte is nog onduidelijk. Voorlopig onderzoek wijst op bacteriën als oorzaak. De ziekte zet een snel verlies van weefsel in gang, waarbij witte flarden van bloot skelet de geïnfecteerde koralen bedekt en is als eerste waargenomen in Florida in 2014. Hoewel de riffen in de regio in het verleden eerder zijn geteisterd door ziekten en daarna weer hersteld, noemt de National Oceanic and Atmospheric Administration deze ziekteuitbraak “weergaloos als het gaat om omvang, duur en hoeveelheid dodelijke schade voor koralen”.

Duikers, zwemmers en plastic

De Nature Foundation pleit voor hulp van de hele gemeenschap om de verspreiding van de koraalziekte tegen te gaan. Er is veel onbekend en onzeker omtrent de ziekte, maar men denkt dat het zich verspreidt via direct contact en watercirculatie. Duikers wordt geadviseerd om hun duikmateriaal grondig schoon te maken na iedere duik, en zwemmers om extra op te letten om geen koraal aan te raken om te voorkomen dat ze de ziekte overbrengen. Bewijsmateriaal suggereert verder dat contact met plastic ook de kans op vergroot. Dit betekent dat plasticvervuiling op en rond de lokale riffen moet worden verwijderd.
Actie vanuit de gemeenschap en besluitvormers is nodig om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan en de veerkracht van de soorten te vergroten. Om de Caribische natuurbeheerders te helpen de ziekte te detecteren en te controleren is een gids uitgebracht.
Lees hier meer over op Nature Today
Bron: Nature Foundation Sint Maarten en Nature Today

Meer over:

sint maarten, koraal
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.