Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koninklijke dieren en planten | Fotoserie

  •  
27-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2524 keer bekeken
  •  
keizersmantel

Keizersmantel

© Anne van Rijn

Heel Nederland kleurt oranje vandaag, want het is Koningsdag! Ook de natuur kent koninklijke dieren en planten.

Met zijn imposante manen staat de leeuw bekend als de 'koning der dieren'. De bijen hebben daarentegen hun eigen koningin, de belangrijkste bij van de kolonie. En in het paleis van koning Willem-Alexander lopen vier koninklijke honden rond. 

De dieren en planten in deze fotoserie zijn niet zo groot als de leeuwenkoning, en ook niet zo bekend als de bijenkoningin. Maar ze dragen wel een koninklijke naam, met trots.

winterkoning

Winterkoning

© karelbuitenkamp

Winterkoning

Volgens een fabeltje besloten de vogels wie de koning van de vogels zou worden met een vliegwedstrijd. Niemand kon zo hoog vliegen als de gier, behalve de winterkoning. Het vogeltje piepte tevoorschijn tussen de veren van de gier, en vloog nog net een stukje hoger.

keizersmantel

Keizersmantel

© Anne van Rijn

Keizersmantel

Keizers en koningen: op portretten laten ze zich van oudsher afbeelden met weelderige mantels om hun schouders. De keizersmantel pronkt ook, met keizerlijk versierde vleugels. 

koningskaars

Koningskaars

© TheoTerwiel

Koningskaars

De bloemen van de koningskaars bloeien dicht op elkaar. Vroeger werd de plant ingesmeerd met vet of hars en aangestoken als fakkel of kaars. De koningskaars kan tot twee meter hoog worden! Misschien dat daar de koninklijke naam vandaan komt.

koningspage

Koningspage

© brenneberry

koninginnenpage

Koninginnenpage

© natuurmanjak

Koningspage en Koninginnenpage

De koningspage en de koninginnenpage zijn niet twee namen voor het mannetje en het vrouwtje van één soort. Het zijn twee verschillende soorten, ook al lijken ze best op elkaar. Het patroon op de vleugels van de koningspage is meer 'zebra-achtig'. De koninginnenpage heeft twee oranje stippen.

krooneend

Krooneend

© will

Krooneend

De krooneend dankt zijn naam aan de opvallend oranje kuif. De vogel overwintert in Zuid-Europa en komt naar Nederland in april. Tijdens het baltsen zet het mannetje zijn kroon nog hoger op.

kroonwikke

Kroonwikke

© jokevandepoppe

Kroonwikke 

Bont kroonkruid of kroonwikke bloeit van juni tot september. De plant bloeit in een groepje van vijf tot twintig bloemetjes. Die maken samen een vorm die wel doet denken aan een koninklijke kroon.

Welke dieren en planten dragen nog meer een koninklijke naam? Laat het weten in de opmerkingen onder dit bericht!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.