Het Diemerpark is tegenwoordig een stadspark aan de rand van IJburg waar konijnen rondspringen en ringslangen over de grond glijden. Maar het stadspark kent een bijzondere geschiedenis. In de twaalfde eeuw, toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee was, werd op die plek de Diemerzeedijk aangelegd om het land te beschermen tegen water. Eeuwenlang was het een prachtige plek, die zelfs Rembrandt natekende. Met de aanleg van de Afsluitdijk verloor de dijk haar functie en werd zij even later voor iets heel anders gebruikt. De dijk werd namelijk een vuilstortplaats.
Zwaar vervuilde grond
Vanaf de jaren zestig werd er op de Diemerzeedijk huisafval geloosd, bouwpuin gestort en zelfs chemisch afval verbrand. Begin jaren tachtig kwam daar een eind aan, maar de grond bleef zwaar vervuild achter. Jarenlang werd het gebied met rust gelaten, maar toen de nieuwe stadswijk IJburg werd aangelegd, moest de nabijgelegen Diemerzeedijk worden opgeschoond. Rond 1990 werd het gebied gesaneerd, maar het vuil uit de bodem is er nooit uitgehaald omdat het te vervuild was. De vervuilde bodem is als het ware onder de grond ingepakt in beton. Daar bovenop is een dikke laag zand gestort.
Zangrond geschikt voor konijnen
Aan de natuur is bijna niet meer te zien dat hier ooit een afvalberg lag. Het park is tegenwoordig gevuld met struiken en vooral konijnen. Toch hebben die konijnen alles te maken met de sanering van de vieze grond. Want vanwege de sanering ligt er in het park een zandgrond. Het is ook een droog gebied, want vanwege het gif in de grond wordt het grondwater laag gehouden. En er mogen geen bomen groeien, omdat deze het beton zouden kunnen beschadigen. Het park is dus een open en zanderig landschap en dat is ideaal voor het konijn. Het zit er dan ook vol mee. Opvallend genoeg is dit geen natuurlijke populatie. Het zijn nakomelingen van tamme dieren die zijn uitgezet door hun eigenaren. Toch is de natuurlijke kleur na enkele generaties weer teruggekomen. Kijk vrijdag 4 juni 2021 naar de uitzending over de Diemerscheg om 19:50 op NPO 2!