Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Knut die blauwtong overbrengt houdt niet van natte natuur

  •  
22-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18580 keer bekeken
  •  
knut ad bakker2

Knut

© Ad Bakker

Dit jaar kampt Nederland met een forse uitbraak van de veeziekte blauwtong. Het virus, dat niet gevaarlijk is voor mensen, wordt overgebracht door kleine muggen, ook wel knutten genoemd. Tussen natte natuur en blauwtong wordt wel eens een link gelegd, maar daar is geen enkele wetenschappelijke aanleiding toe, vertelt expert stekende insecten Piet Verdonschot.

Blauwtongveroorzakende knutten leven niet in natte natuur

Advertentie
Dit is reclame van STER

Knutten worden regelmatig in verband gebracht met natte natuur. Niet onterecht, vindt Verdonschot: “In veengebieden als de Wieden-Weerribben kun je s ’zomers helemaal lek geprikt worden door knutten”. De vrees is dan ook dat het ontwikkelen van natte natuur leidt tot meer knutten, en daarmee meer blauwtong. Maar hoewel er een link bestaat tussen natte natuur en knutten, is er geen verband tussen natte natuur en blauwtong.

Dat zit zo: in Nederland bestaan zo’n 300 verschillende knuttensoorten. Van zes soorten weten we dat ze blauwtong over kunnen brengen. De larven van deze knutten leven op vochtige plekken met relatief veel dierlijk mest, bijvoorbeeld op natte weilanden met koeien of schapen, of in mestvaalten. De knutten die blauwtong overbrengen komen daarom vooral in agrarisch gebied voor. De larven van de soorten zijn afwezig in moerasgebieden of rietvelden. Verdonschot: “Het ontwikkelen van natte natuur leidt daarom niet tot meer blauwtong".

Uitbraak is stom toeval

Maar wat is dan de reden van deze uitbraak van blauwtong? Verdonschot: "Waarschijnlijk is het stom toeval”. Knutten kunnen honderden kilometers afleggen. Door zich mee te laten voeren door de wind, of zich een handje te laten helpen, bijvoorbeeld door mee te liften met internationaal transport. Mogelijk is een besmette knut vanuit zuidelijk Europa op één van deze manieren het land binnengekomen en was dat de aanleiding van deze uitbraak. 

Meer over:

knut, blauwtong
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

muscapaul
muscapaul
31 okt. 2023 - 22:27
Zetten jullie er wel een foto van een blauwtongknut (Culicoides sp.) bij in plaats van deze onschuldige Sphaeromias?
biebeltje2
biebeltje2
26 okt. 2023 - 7:56
Het toeval wil dat er sinds mei wekelijks tonnen ongesorteerd huisvuil(ideaal voor een knut)vanuit Rome ons land word binnen gebracht. Dus toeval?
julivv
julivv
22 okt. 2023 - 10:20
In aanvulling op mijn zojuist geplaatste bericht, waarin ik de waarschijnlijkheid van het elkaar tegenkomen van "toevalligerwijs aangekomen knutten" erg laag achtte, komt daar nog bovenop dat de ziekte doorgegeven moet worden: brengt een besmette knut ook weer besmette nakomelingen voor. en anders: hoe vindt de besmetting van de knutten plaats?
julivv
julivv
22 okt. 2023 - 10:09
Wat betreft de toeval dat " mogelijk een besmette knut vanuit zuidelijk Europa op één van deze manieren het land is binnengekomen en de aanleiding was van deze uitbraak": dit vereist dan ook nog dat deze knut een tweede knut tegenkomt, die even toevalligerwijs het land was binnengekomen. (Op zijn eentje kan die knut zich natuurlijk niet voortplanten. Daar bovenop moet die toevallig tegen gekomen knut dan ook nog van het andere geslacht zijn, en moet die knut ook nog willen paren met die toevallig tegen gekomen knut. Kortom: mij lijkt dit alles hoge eisen stellen aan het toeval.
1 Reactie
Ernstreal
Ernstreal27 okt. 2023 - 8:59
Gelukkig dar er veel van toeval afhangt anders hadden we mogelijk ieder jaar een besmetting

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor