Knoflookpad
© Fotograaf Paulcools
Hieronder een overzicht van alle overige onderwerpen uit de uitzending van 26 maart 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:
00:12:55 - Bosuilen geluid
01:10:15 - Knoflookpadden in de Kaaistoep
01:21:20 - Beleef de lente: de visarend
02:10:05 - Verzuring bosbodem door stikstof
02:21:35 - Insect van het Jaar: Beverkever
02:29:15 - Milieudefensie: vragen stellen op aandeelhoudersvergadering
In het natuurgebied De Kaaistoep bij Tilburg leeft sinds een paar jaar een grote populatie knoflookpadden. Zo'n zes jaar geleden zijn ze uitgezet, en nu al lijkt De Kaaistoep dé plek in Nederland te zijn waar deze bedreigde amfibieënsoort het talrijkst is. In deze tijd van voortplanting kwaken ze 's avonds volop, maar dat is alleen op een speciale manier te horen: via een onderwatermicrofoon.
Ron Felix, Pieter Müller en Jaap v Kemenade in De Kaaistoep
© Henny Radstaak
Met de verzuring in de bossen door stikstofdepositie is het erger gesteld dan we tot nu toe dachten. Dat zegt ecoloog en stikstofonderzoeker Arnold van den Burg van Biosphere Science Productions. Uit zijn onderzoek blijkt dat de buffer die normaal aanwezig is in een bodem om de verzuring op te vangen, in oude beukenbossen in de buurt van Ede op de Veluwe geheel weg is. Dat betekent dat bomen moeilijker of niet meer aan de voor hun broodnodige mineralen in de bodem kunnen komen, dat er geen planten als bosanemonen groeien en dat er nauwelijks nog insecten te zien zijn in die bossen.
Ecoloog en stikstofonderzoeker Arnold van den Burg
© Henny Radstaak
Dit is niet de bosuil van Beleef de Lente. Dit is Arend de Jong, bosuilenimitator. Dat doet hij niet voor de lol, maar om exact te kunnen horen hoeveel bosuilen territoria er in de duinen van Noord Holland leven. Verslaggever Merlijn Schneiders trekt met hem, na zonsondergang het duingebied van Castricum in.
De drie eieren van de slechtvalk op het Rijksmuseum zijn allemaal gesneuveld en het bosuilen jong heeft al bijna de ogen open. De camera’s van Beleef de Lente tonen elke dag weer een boeiend kijkje in het leven van de vogels. Vorige week ging de camera van de visarend in de Biesbosch aan en het schijnt dat het mannetje al gesignaleerd is in het gebied. Harm Blom, boswachter in de Biesbosch is een groot visarendbewonderaar
Wordt het de boskakkerlak, het goudoogje of de WC-motmug? Afgelopen zondag lanceerden we in Vroege Vogels de verkiezing voor het insect van het jaar. Aglaia Bouma, onderzoeker bij Naturalis en een van de initiatiefnemers, maakte bij ons de shortlist van vijf bekend. Mariël van den Bos is eerste fluitiste bij het Metropole Orkest en hoorde dit verhaal zondag - onderweg naar een optreden. Ze werd helemaal enthousiast. En samen met haar ensemble ‘SO What’ heeft ze deze improvisatie opgenomen, over EEN van de vijf genomineerde insecten: De Beverkever!
In 2021 dwong Milieudefensie bij de rechter af dat Shell haar CO2-uitstoot drastisch moet verminderen. Directeur Donald Pols kondigde in januari bij ons aan dat de organisatie zich voorbereidt op een nieuwe rechtszaak tegen één of meerdere grote bedrijven. Vrijwilligers van Milieudefensie, die vragen stellen op aandeelhoudersvergaderingen van deze bedrijven spelen daarbij een belangrijke rol. Verslaggever Gert Elbertsen is in een zaaltje in Den Haag waar twintig van deze vrijwilligers een training krijgen wn gaat in gesprek met Loudi Langelaan, organisator bij Milieudefensie.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.