De knoflookpad is een bedreigde soort die maar op een paar plekken in Nederland voorkomt. Het is een vrij plompe pad met uitpuilende ogen en verticale pupillen. Hij is heel lastig te zien. Als hij verstoord wordt, kan hij een geur afscheiden die licht naar knoflook ruikt.
De knoflookpad komt voor in stroomdalen van beken en rivieren, en is een typische soort van rivierduinen. Niet voor niets duinen, want een absolute must voor deze soort zijn open zandplekken, omringd door vegetatie. Hij leeft namelijk grotendeels onder de grond. In periodes dat ze niet actief zijn, moeten ze zich tegen uitdroging beschermen en graven ze zich in in het zand.
Knoflookpad graaft zich in
’s Nachts worden ze actief, dan komen ze naar buiten om insecten te vangen. Dan graven ze zich weer in, tot ze weer honger krijgen. In de winter blijven ze ondergronds, om te overwinteren, net als andere amfibieën. Vooral ’s avonds kun je het mannetje horen roepen. Ze maken het geluid onder water en is met speciaal apparatuur, een hydrofoon, goed te horen.
Wij waren in de Hatertse en Overasseltse Vennen waar 11 van de 16 amfibieen van Nederland zitten. Van deze soorten is de knoflookpad toch wel het meest opmerkelijke. Qua aantallen is dit het 2e of 3e gebied in Nederland voor de knoflookpad.
Vroege Vogels Hoogtepunten van 2019, vrijdag 6 december 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!