Als je het hebt over herintroductie van soorten, gaat het vaak over vogels of zoogdieren die verdwenen zijn en door de mens een handje worden geholpen om weer in hun oorspronkelijke leefgebied terug te keren. Maar Wageningen Universiteit is met de Unie van Bosgroepen bezig om ook bijna uitgestorven bosflora te herintroduceren. Het gaat dan om plantjes als knikkend nagelkruid, een zeldzame soort die het moet hebben van vochtige loofbossen.
De drie V's
Op dit moment worden gekweekte exemplaren van het knikkend nagelkruid geplant in een bos in de buurt van Ulvenhout. Dat bos is met allerlei herstelmaatregelen, die zijn betaald uit de PAS-regeling (Programma Aanpak Stikstof), weer geschikt gemaakt als groei- en bloeiplek voor het knikkend nagelkruid. De natuurlijke habitat van knikkend nagelkruid staat sterk onder druk vanwege de in de natuurbescherming bekende drie V's: verdroging, vermesting en verzuring.
Eénmalige aanplant
In het betreffende bos staan nog enkele van oorsprong wilde exemplaren, maar Wageningen Universiteit en de Bosgroepen willen de populatie versterken met een éénmalige aanplant van een paar honderd exemplaren. “Daarna moet de soort zichzelf weer kunnen bedruipen op die plek”, verwacht Philippine Vergeer van Wageningen Universiteit. De gekweekte exemplaren komen niet uit een willekeurig tuincentrum, maar zijn zorgvuldig opgekweekt, met behoud van de genetische eigenschappen van de in het wild voorkomende exemplaren.