Midden in natuurgebied de Dollard ligt polder Breebaart; de eerste binnendijkse getijdenpolder van Nederland. In het gebied ligt een broedeiland voor kluten waar dit jaar een nieuw record is gevestigd.
Het is voor het eerst in vijftien jaar dat de zeldzame steltloper zo succesvol is in het gebied. Maar om te begrijpen hoe dat kan moeten we even terug naar het begin: de getijdenpolder. Dit bijzondere fenomeen ligt aan de grondslag van dit succes.
Succes door een duiker
Polder Breebaart was vroeger zee, maar werd in 1979 ingedijkt. Het is daarmee meteen het laatst ingepolderde stuk land van Groningen. In de jaren negentig werd het gebied door het Groninger Landschap aangekocht en moest het natuurgebied worden. Het echte kantelpunt kwam in 2001, toen er een duiker werd aangelegd. Deze kokervormige constructie bracht het water in de ondergelopen polder in verbinding met het brakke water in de Dollard, aan de andere kant van de hoge zeedijk.
Kolonie kluten
Het resultaat was spectaculair. De belangrijkste ontwikkeling is misschien wel de vestiging van de grootste kolonie kluten in West-Europa. Voor deze iconische Dollard-soort werd twee jaar geleden een nieuw broedeiland aangelegd waar dit jaar een spectaculair aantal kluten heeft gebroed. Onderzoekers telden bijna vijfhonderd paar.
Bekijk de aflevering over de Dollard vrijdag 9 oktober om 19:50u op NPO 2!