Schiermonnikoog
© JudithBouma
Op twee stranden op Schiermonnikoog en Ameland zijn deze week klonters paraffine aangespoeld, bevestigt Rijkswaterstaat na berichtgeving in regionale media. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat worden de klonters woensdag opgeruimd "tot het donker wordt" en gaan de werkzaamheden donderdag mogelijk verder. De stranden zijn wel toegankelijk.
Paraffine lijkt op kaarsvet en wordt gebruikt om schepen mee schoon te maken. Het is niet bekend hoe het op de stranden terecht is gekomen en door wie. Op Schiermonnikoog ligt ongeveer 5 kuub, meldt de zegsvrouw. Op Ameland is iets minder dan 5 kuub aangespoeld.
Paraffine wordt uit aardoliedestillaten en -residu's bereid. Tegenwoordig wordt paraffine naast stearine nog veel gebruikt ter vervaardiging van kaarsen en waxinelichtjes. Dieren en mensen kunnen van paraffine ziek worden als ze het opeten. De woordvoerster benadrukt dat de stof "niet gevaarlijk" is. "Maar we willen het niet op de kusten hebben."
Het opruimen met speciale apparatuur van de paraffine op het strand van Schiermonnikoog wordt naar verwachting donderdag afgerond door een opruimingsdienst. Vrijdag verhuist het voertuig dat de paraffine tussen het zand uit zeeft naar Ameland. Het strand van Ameland is naar verwachting zaterdag weer schoon, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.
Er wordt nog onderzocht hoe de uit aardolie gewonnen stof op de stranden terecht is gekomen. Een mogelijkheid is volgens Rijkswaterstaat dat het afkomstig is van een zeeschip. Paraffine kan vrijkomen als een schip dat olie vervoert, wordt schoongemaakt. De stof is volgens de woordvoerder alleen gevaarlijk als je het binnenkrijgt. Mensen en honden kunnen ziek worden van paraffine, vogels kunnen eraan doodgaan.
Tijdens de opruimwerkzaamheden zijn de stranden gewoon toegankelijk.
Bron: ANP en Wikipedia
Meer over:
paraffineMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.