© Pixabay
Cultureel erfgoed, loopt het risico verloren te gaan door klimaatverandering. De huidige bedreigingen zijn in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit voor het onderzoek Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor de nieuwe Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS).
De grootste bedreiging op dit moment is droogte. Er zijn nu al archeologische resten verdroogd, gebouwde monumenten verzakt en historische tuinen, parken en lanen verloren.
Archeologen merken tijdens opgravingen dat sporen uit het verleden door verdroging in toenemende mate niet meer leesbaar zijn. Monumenteigenaren vinden steeds vaker scheuren op onverwachte plekken na lange periodes van droogte. Ook verzilting zorgt voor degradatie van vindplaatsen.
Het onderzoek naar klimaatrisico’s bestaat uit twee fases. De resultaten van de eerste fase zijn bekend. Deze gaan over de huidige risico’s van 1990 tot 2023.
Voor cultureel erfgoed heeft de RCE gezocht naar alle klimaatgevolgen gedurende om deze periode te beschrijven en te analyseren naar impact en geografische spreiding. De gevolgen zijn divers. Deze strekken zich uit van negatieve effecten van meer uv-straling op schilderijen tot brandrisico’s voor collecties, archieven, musea en monumenten.
Cultureel erfgoed bestaat uit de restanten uit het verleden, die in samenhang met elkaar het verhaal van Nederland vertellen. Gertjan de Boer, adviseur erfgoed en klimaat bij de RCE: “We dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit verhaal blijvend te kunnen vertellen en het door te geven aan toekomstige generaties.’’
Bron: cultureelerfgoed.nl
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.