Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatverandering grote druk voor zoet naar zout overgang Waddenzee

  •    •  
22-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
Waddenzee

Waddenkust

© Pixabay

Uit een rapport van het 'Quality Status Report' van de Waddenzee komt naar voren dat klimaatverandering en verzilting ernstige gevolgen hebben voor de Waddenzee. Door droge en hete zomers valt de natuurlijke zoet naar zout overgang weg, waardoor soorten moeilijker aan voedsel kunnen komen. Dit betreft zowel de Nederlandse, Duitse en Deense Waddeneilanden. Zij merkte op dat vooral in het voorjaar rivieren minder zoetwater naar de Waddenzee toevoeren. Dit verandert het leven van algen, vissen en vogels die op het wad leven. Volgens professor Katja Philippart, directeur van de Waddenacademie en onderzoeker aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Beheer moet klimaatverandering meewegen

De Eems, de Elbe en de Wezer voeren door de heter en droger wordende zomers steeds minder water af naar de Waddenzee. Beheerders in het IJsselmeer moeten in de zomer steeds meer water vasthouden voor de drinkwatervoorziening en de landbouw. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke toestroom wegvalt, merkt Philippart op. Het is in de extreem warme zomer van 2018 al voorgekomen dat de Noordkant van de afsluitdijk zouter was dan het IJsselmeer.

Volgens Philippart is het wegvallen van de natuurlijke toestroom één van de grootste verassingen in het rapport. Daarom schreef zij met collega's voor het Quality Status Report van het gemeenschappelijk Waddenzee Secretariaat het volgende; "Dat het steeds warmer wordt en dat de zeespiegel stijgt, heeft iedereen nu wel op het netvlies. Maar die wegvallende zoutgradiënt is iets waar we heel lang overheen hebben gekeken." Daarom pleit Philipant dat beheerders ook naar de natuur kijken bij het verdelen van zoet water.

Gevolgen voor de natuur

Door de toestroom van rivieren komen er voedingstoffen zoals stikstof en fosfaat in de zee dat bijdraagt aan de algengroei. Door de groei van zoetwater algen en ook de toevoer van zoetwater algen, worden schelpdieren zoals mosselen en strandgapers van voedsel voorzien. Deze schelpdieren zijn op hun beurt weer een voedselbron voor vissen en vogels. "Nu die toevoer langzaam wegvalt, zal dat ook zeker consequenties hebben voor de rest van het zeeleven", merkt Philippart op.

Niet alleen het toenemende zoutgehalte zorgt voor problemen, maar ook de hitte op zichzelf zorgt voor problemen. In de hete zomer van 2018 was er veel sterfte onder kokkels, wat nog versterkt kan zijn door het gebrek aan algen.

Voor het vorige artikel kan je terecht bij bron: Nature Today

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.