In Polen begint maandag 3 december de grote VN-Klimaattop. De wereld komt ook dit keer bij elkaar om verdere afspraken te maken over het terugdringen van de broeikasgassen. Voor Nederland reist premier Mark Rutte maandag af naar Polen. De minister-president spreekt de nationale verklaring uit en voert gesprekken met regeringsleiders om aandacht te vragen voor het behalen van de doelen van het Parijs Akkoord.
Rutte is samen onze klimaatgezant, Marcel Beukeboom. De topdiplomaat vertegenwoordigt Nederland tijdens verschillende onderhandelingen op de top en is zondag te gast in Vroege Vogels.
'Talanoa dialoog'
Op de klimaattop (COP24) in het Poolse Katowice gaat het over het terugdringen van broeikasgassen, over hoe landen zich gaan aanpassen aan klimaatverandering en over de vraag wie de ‘klimaatkosten’ gaat betalen. Nieuw op de conferentie is de zogeheten ‘Talanoa dialoog’. Wereldleiders gaan gezamenlijk om een kleedje heen zitten om te praten over de gezamenlijke doelen en behaalde resultaten.
Doelstellingen
Deze week verscheen een alarmerend rapport van het Milieubureau van de VN. De conclusie: de kloof tussen de uitstoot van broeikasgassen en de doelstellingen in het klimaatakkoord van Parijs lijkt groter dan ooit. Volgens de VN wordt er in 2030 tussen de 13 en 15 miljard ton te veel uitgestoten om dit doel te kunnen bereiken.
In oktober kwam het wetenschappelijk klimaatpanel van de VN, het IPCC met een ander alarmerend rapport. Hiervan is de conclusie: de wereldwijde temperatuurstijging kan en moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming van de aarde is qua impact op de planeet desastreus volgens het IPCC. Het rapport wordt gezien als een allerlaatste waarschuwing en kans om desastreuze opwarming van de aarde te beperken. Zo moet de wereldwijde uitstoot van CO2 al in 2030 zijn gehalveerd, voordat de uitstoot uiterlijk twintig jaar later tot nul is gedaald.
De klimaattop wordt van 3 tot en met 14 december gehouden in het Poolse Katowice.