Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop COP29 in Bakoe Azerbeidzjan | Overzicht 8e dag

  •    •  
18-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
city-6340472_1280

© Pixabay

Maandag is de eerste dag van de tweede week van de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan. In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, zijn ministers, wereldleiders en beleidsmakers opnieuw samengekomen om knopen door te hakken over belangrijke onderwerpen zoals klimaatfinanciering en gendergelijkheid. De eerste week bracht weinig vooruitgang, en nu rust de verantwoordelijkheid op de ministers om alsnog concrete resultaten te boeken. Hieronder volgt een overzicht van de ontwikkelingen.

COP29 Mist Daadkracht: Ministers Moeten Knopen Doorhakken

De eerste week van COP29 in Bakoe heeft weinig concrete resultaten opgeleverd. De onderhandelingen over klimaatfinanciering en gendergelijkheid stagneren, ondanks eerdere beloften van rijke landen om kwetsbare gemeenschappen bij te staan in het halen van de doelen van het Parijs Akkoord. Volgens Rosa van Driel van CARE Nederland is het voor Nederland en de EU tijd om daadkrachtig leiderschap te tonen. Ze benadrukt dat rijkere landen verantwoordelijkheid moeten nemen en financiële steun voor verlies en schade niet langer mogen uitstellen. Ook is er weinig vooruitgang geboekt op het gebied van gendergelijkheid, waarbij de positie van vrouwen en meisjes in de strijd tegen klimaatverandering nog onvoldoende wordt ondersteund.

Tweede Week Begint met Onenigheid over Klimaatfinanciering

De tweede week van COP29 start met ministers uit verschillende landen die zijn aangekomen om de onderhandelingen te intensiveren. De voornaamste discussiepunten blijven klimaatfinanciering en de verdeling van verantwoordelijkheden. Rijke landen hebben eerder toegezegd jaarlijks 100 miljard dollar te verstrekken, maar ontwikkelingslanden vragen om een verhoging van dit bedrag om klimaatschade te kunnen aanpakken. Echter, rijke landen blijven terughoudend en stellen dat ook opkomende economieën zoals China en landen in de Golfregio een aandeel moeten nemen. Dit ‘wie-betaalt-wat’-debat blijft een lastig punt, waarbij de ministers in Bakoe de komende dagen cruciale beslissingen zullen moeten nemen om de top tot een succesvol einde te brengen.

Hoekstra Blijft Positief: “Goed Resultaat kan en Moet”

Ondanks de moeizame onderhandelingen in Bakoe benadrukt eurocommissaris Wopke Hoekstra dat een goed resultaat nog steeds haalbaar is. Hoekstra, die het Europese team van onderhandelaars leidt, stelt dat de complexiteit van de geopolitieke context geen excuus mag zijn voor stilstand. Hij roept op om "achtergrondruis" te negeren en zich te richten op de kernonderwerpen, zoals klimaatfinanciering voor armere landen. Hoekstra benadrukt dat andere landen, zoals China en de Golfstaten, ook meer moeten bijdragen aan klimaatfinanciering. Hij ziet kansen in een wereldwijde handel in koolstofkredieten, maar de onderhandelingen hierover verlopen tot nu toe traag.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor