Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop COP29 in Bakoe Azerbeidzjan | Overzicht 2e dag

  •    •  
12-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
CO2 klimaattop

© Pixabay

De tweede dag van de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan is in volle gang. In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, komen wereldleiders en beleidsmakers samen om beslissingen te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Hieronder volgt onderstaande overzicht van de ontwikkelingen per dag:

Ambities van Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft dinsdag op de klimaattop als een van de eerste landen nieuwe klimaatambities voor 2035 afgekondigd. Het land wil de uitstoot van broeikasgassen in dat jaar verminderd hebben met 81 procent ten opzichte van 1990. Dit doel is in lijn met het advies van wetenschappers en onafhankelijke adviseurs aan de regering.

Landen moeten uiterlijk in februari hun nieuwe klimaatambities voor het jaar 2035 hebben ingeleverd. Brazilië, het gastland van de volgende klimaattop, heeft ook al iets aangescherpte klimaatambities ingeleverd, maar daar is kritiek op gekomen. Overigens is de klimaataanpak van het Verenigd Koninkrijk meermaals door de rechtbank onwettig verklaard. Klimaatactiegroepen vonden dat er niet genoeg werd gedaan om de uitstoot van broeikasgassen daadwerkelijk tegen te gaan. De Britse regering moest vervolgens een nieuw plan opstellen.

Waarschuwing VN-baas António Guterres

De tweede dag start met een waarschuwing van VN-baas António Guterres, "De klok tikt", aldus Guterres in zijn toespraak voor wereldleiders op de klimaattop in Azerbeidzjan. Dit jaar breekt naar alle waarschijnlijkheid opnieuw hitterecords en de "final countdown" om de temperatuurstijging tot 1,5 graden te beperken is volgens hem begonnen. De uitstoot moet elk jaar 9 procent verminderen, om in 2030 een reductie van 43 procent ten opzichte van 2019 te bereiken. Snel ingrijpen is noodzakelijk en hij vindt dat rijke landen, die het meeste uitstoten, hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

In zijn toespraak wees Guterres op de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering: families die vluchten voor orkanen, verlies van biodiversiteit, verwoeste infrastructuur door overstromingen en mislukte oogsten door droogte. "De rijken veroorzaken het probleem, de armen betalen de hoogste prijs."

President Azerbeidzjan

In zijn speech ergende Ilham Aliyev, de president van gastland Azerbeidzjan zich aan de kritiek die er is, omdat het gas- en olieproducerende land de klimaattop organiseert. Hij noemde olie, gas en andere natuurlijke grondstoffen "een gift van god".

"Ons verwijten dat we olie hebben, is als ons verwijten voor het hebben van zonnige dagen. Landen mogen niet de schuld krijgen dat ze deze middelen hebben en mogen niet de schuld krijgen van het op de markt brengen van deze hulpbronnen, omdat de markt ze nodig heeft", aldus Aliyev.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor