Scholieren uit alle hoeken van de wereld hebben gespijbeld om te eisen dat regeringen meer ondernemen tegen klimaatverandering. Wereldwijd stonden vrijdag meer dan 2000 protestacties gepland in ruim 120 verschillende landen. Daar kwamen soms tienduizenden mensen op af.
Draagvalk voor klimaatbeleid
Jongeren gingen onder meer de straat op in Kopenhagen, Rome, Wenen, Lissabon, Bangkok, Seoul, Melbourne en Sydney. In Brussel deden volgens de politie 30.000 mensen mee aan een nationale klimaatbetoging, maar volgens de organisatoren gingen veel meer mensen de straat op. “Vandaag zijn we met 35.000. Beste politici, is dit draagvlak groot genoeg?”, stelde boegbeeld Anuna De Wever van Youth for Climate aan het einde van de manifestatie.
We leren jullie een les
Veel jongeren vinden dat de tijd dringt en dat ouderen wakker moeten worden geschud. “Als we niets doen raakt dat onze levens, niet die van de 60-jarige politici”, zei een vijftienjarige jongen in Sydney. In Londen marcheerden duizenden jongeren van Parliament Square naar Trafalgar Square. Ze hadden spandoeken meegenomen met teksten als: “We missen onze lessen om jullie er een te leren.”
Stijgende zeespiegel en meer orkanen
In Duitsland zijn meer dan 220 acties gehouden. Jongeren in Düsseldorf riepen: “We zijn de laatste generatie die dit nog kan oplossen.” Een van de jongeren verwacht een stijgende zeespiegel en meer orkanen als niets wordt gedaan. “Toekomstige generaties kunnen geen tijdmachine bouwen om terug te keren en onze politici te waarschuwen.”
De wereldwijde beweging van klimaatspijbelaars stamt uit augustus 2018. Toen begon de Zweedse activiste Greta Thunberg op schooldagen met haar protesten buiten het parlement. De tiener is inmiddels genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Zij deed vrijdag mee aan een betoging in Stockholm.