Seoel - Zuid-Korea
© Pixabay
De Nederlandse klimaatorganisatie Urgenda is blij met de "grote overwinning" van activisten in Zuid-Korea in een klimaatzaak tegen de Staat. Hierdoor moet Zuid-Korea het klimaatbeleid aanscherpen en doelen stellen tussen 2031 en 2049 om de uitstoot van broeikasgassen daadwerkelijk terug te dringen.
Urgenda was de eerste organisatie wereldwijd die een soortgelijke klimaatzaak won van de Nederlandse staat, waarin de organisatie wees op de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering en de plicht van de overheid om burgers te beschermen. De Hoge Raad bepaalde in 2019 dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen een jaar later met 25 procent verminderd moest hebben ten opzichte van 1990. Meerdere landen in Europa volgden.
Deze uitspraak in Zuid-Korea komt na een serie van klimaatzaken die geïnspireerd op de Nederlandse zaak aan het rollen werden gebracht. Klimaatjurist van Urgenda, Dennis van Berkel, is tevreden met de uitkomst. "Deze uitspraak kan ook in andere landen in Azië gevolgen gaan hebben, net zoals de Nederlandse zaak in heel Europa tot klimaatzaken leidde."
Eerder dit jaar oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat de Zwitserse regering met tekortschietend klimaatbeleid mensenrechten schond. Die uitspraak kreeg veel aandacht in Zuid-Korea. Volgens Van Berkel is de uitspraak in Zuid-Korea "vergelijkbaar en even verregaand". "Volgens mij is het momenteel zelfs de sterkste uitspraak van een rechter buiten Europa in een soortgelijke klimaatzaak."
Van Berkel voorziet dat deze uitspraak ook belangrijk wordt wanneer het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich buigt over de vraag welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen "tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens". De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) hebben hiervoor een adviesaanvraag ingediend.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.