Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatliedjes steeds populairder: van Billie Eilish tot Froukje

  •  
03-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4302 keer bekeken
  •  
Klimaatmars_2021_2

Van de Amerikaanse singer-songwriter Billie Eilish tot de Nederlandse zangeres Froukje: muziek waarbij het milieu of het klimaatprobleem een rol speelt is in opmars. Met name jonge zangeressen, maar ook rappers maken zich steeds vaker druk over de gevolgen van klimaatverandering. Frans de Laat, vrijwilliger bij de Brabantse Milieufederatie heeft een top 50 gemaakt van ‘klimaatsongs’, zoals hij dat noemt. Aanleiding voor deze lijst is het 50-jarige bestaan van de milieuorganisatie.

Golf van klimaatmuziek

Bij het samenstellen van de lijst valt het de Laat op dat er met name de afgelopen vijf jaar een explosie is van klimaatmuziek. Voor de Amerikaanse wereldsterren Lana Del Rey en Billie Eilish zijn de vernietigende bosbranden in Californië een belangrijke inspiratiebron.

Eilish schreef samen met haar broer het nummer ‘all the good girls go to hell’, met daarin zinnen als ‘Hills burn in California’ en ‘Once water start to rise’. De zangeres, die in Los Angeles is geboren, organiseerde vorige week overigens een klimaatevenement in Londen. Op ‘Overheated’, zo heette de bijeenkomst, werd besproken hoe zowel de mode- als de muziekindustrie kan worden verduurzaamd. Ook werd er een klimaatfilm getoond, waarin Eilish een rol speelt.

Klimaathit: 'Groter dan ik'

Begin 2020 scoorde Froukje Veenstra haar eerste hit met het klimaatnummer ‘Groter dan ik’. ‘Happy new year, de wereld staat in de fik, en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik’, zingt ze. ‘De tijd, tijd tikt maar door, en je sluit je ogen ervoor’ voegt ze eraan toe. Met haar nummer refereert ze aan de gigantische bosbranden in Australië. Over Groter dan ik zegt Froukje: ‘Het is niet gezellig om je vrienden te vragen wat zíj doen voor het klimaat, maar het is nodig. Want dit gaat om ónze toekomst, die er zomaar eens heel anders uit zou kunnen zien dan we altijd hebben gedacht’.

Club van Rome

Volgens de Laat zie je in de beginjaren van de jaren ’70 ook een explosie van klimaatsongs, al gaat het dan minder over klimaatprobleem, maar meer over zaken als lucht- en watervervuiling en de bedreigde natuur. De Amerikaanse band the Beach Boys zongen ‘don’t go near the water’, waarin ze zich zorgen maken over de vervuiling van de zee. En op het album After the Goldrush zingt de Canadese zanger Neil Young ‘look at Mother Nature on the run in the 1970’. Zijn landgenoot Joni Mitchell schreef het nummer Big Yellow Taxi, na een bezoek aan Hawaii. Ze zag daar prachtige natuur, maar ook enorme parkeerplaatsen: ‘they paved paradise to put up a parking lot’, zingt ze daarover.

Het is geen toeval dat in het begin van de jaren ’70 zowel de Brabantse Milieufederatie is opgericht als het rapport Grenzen aan de groei, van de Club van Rome verscheen (1972).  Kijk hier naar de Spotify afspeellijst met klimaatsongs, die Frans de Laat heeft samengesteld:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.