Het gaat niet goed met de Kleine schorseneer in Nederland. Er komen nog maar enkele populaties voor op de Veluwe en rond Radio Kootwijk. Na onderzoek van Esther Senden en Misha Paauw, twee BA-studenten biologie van de Universiteit van Amsterdam, bleek dat de soort in gevaar is.
Overleven
Uit het onderzoek bleek dat de Kleine Schorseneer zeer grote moeite heeft met de bestuiving. Deze is namelijk zelf-incompatibel, wat betekent dat er een genetisch mechanisme is dat niet alleen zelfbestuiving voorkomt, maar er ook voor zorgt dat niet alle planten met elkaar kunnen kruisen. Er is een gebrek aan juiste genetische partners in de populaties die aanwezig zijn.
Het
Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica
van de Universiteit van Amsterdam is een samenwerking aangegaan met de flora- en faunawerkgroep de Hoge Veluwe om de Kleine Schorseneer van de ondergang te redden.
Reddingsplan
Een hogere populatie van de Kleine Schorseneer is noodzakelijk om de overlevingskansen te vergroten. Het plantje heeft veel last van hoge en dichte vegetatie op de Hoge Veluwe, met name in de vorm van pijpenstro. Hierdoor kunnen ze niet goed groeien. In een testvak waar de soort is waargenomen wordt nu de habitatkwaliteit verbeterd door de dichte vegetatie weg te halen en eventueel te plaggen. Als het goed is moet dit tot een grotere populatie leiden en kunnen partners elkaar vinden.