De klapekster is, naast de grauwe klauwier, één van de twee klauwieren die in Nederland voorkomen. De klapekster houdt van heide en open terreinen met struiken en kleine boompjes. Sinds 1999 broedt hij niet meer in Nederland maar in de winter komen enkele honderden exemplaren vanuit Scandinavië en Siberië hier overwinteren. Het zijn geduchte rovers die muizen, kevers en hagedissen verschalken vanaf een uitkijkpunt in een struik of klein boompje.
Tegengestelde belangen
Echtpaar Paul en Loes van der Poel zijn regelmatig op de Tafelbergheide te vinden. Ze zijn bijna dagelijks samen op pad en Paul volgt tijdens het seizoen de klapekster op de voet. Klapekster hebben soms dagen achtereen een vaste boom van waaruit ze jagen. Binnen het gebied staan en aantal van die favoriete boompjes of struiken. Als Paul dan de struiken afspeurt om “zijn” klapekster te zien, zoekt Loes op de grond naar hagedissen. De zandhagedis, die ook op de Tafelbergheide voorkomt, is haar specialiteit.
Dat het echtpaar nou juist deze twee soorten onderzoekt, is opvallend. Hagedissen zijn namelijk een belangrijke prooi van de klapekster dus een mooie vondst voor de één is soms een mooie vangst voor de favoriete vogel van de ander.
Gespietste hagedissen
De klapekster heeft een uniek manier van het conserveren van zijn voedsel. Het is een onmiskenbaar spoor om hem te vinden. Hij spietst zijn prooien vaak levend op de doorns in de struiken. Daarmee legt hij zijn eigen voedselvoorraad aan die lang vers blijft. In de buurt van zijn jaagboom vindt je grote kevers, muizen, wespen en bijen en hagedissen gespietst op een lange stekel. Onlangs zagen Paul en Loes wel elf gespietste hagedissen in de stekelstruiken hangen.
De uitzending over het Goois Natuurreservaat is vrijdag 16 april om 19.50u op NPO 2!