Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kiwikever

  •  
29-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Sommige dieren krijgen hun eigen speelfilm; andere worden door niemand gezien en gekend, bijvoorbeeld omdat ze minuscuul klein zijn. Terwijl ze toch zo mooi zijn. Daarom richten we tijdens deze aflevering de spotlight op Prionocyphon serricornis, een piepklein kevertje dat op een kiwi lijkt.
Je hebt landkevers, je hebt waterkevers en je hebt een tussencategorie: kevers die als larf in het water leven en als volwassen kever op het land, net zoals muggen en libellen.
In Nederland zijn het vooral soorten van de familie der moerasweekschilden ( Scirtidae ) waarvan de larven in sloten, poelen en beken leven. Eén soort heeft een wel zeer gespecialiseerde levenswijze: de poelzoekende moerasweekschildkever Prionocyphon serricornis . Daarvan leeft de larve alleen in zogeheten phytotelma: de stinkende plasjes water die in holtes blijven staan tussen boomwortels. Het beestje heeft een voorkeur voor oudere bomen aan de rand van het bos, in de wind. Dit kevertje heeft geen Nederlandse naam, maar vanwege z’n harige, goudbruine uiterlijk ligt de naam kiwikever voor de hand.
Dat de kiwikever z’n eitjes in die poeltjes legt is zo’n beetje het enige dat bekend is over deze soort. Waar de volwassen kever uithangt is niet bekend. Ze zijn vooral ’s nachts actief en worden zelden gezien.
Dat geldt trouwens voor veel kevers: de larven leven lang, zijn groot en je kunt ze heel doelgericht zoeken omdat ze een heel specifieke habitat hebben. Volwassen kevers leven maar kort en kunnen vaak goed vliegen, waardoor ze vaak enorm verspreid leven en lastig te spotten zijn.
Thuis opkweken
De beste manier om zo’n onbekende kever in levende lijve te treffen, is een larve thuis opkweken. Dat is precies wat entomoloog (keverdeskundige) Oscar Vorst heeft gedaan met larven van de kiwikever.
Nadat hij een paar dagen heeft genoten van het – volgens hem – exotische uiterlijk van dit kleine harige kevertje, heeft hij de beestje uitgezet op de boom waar hij ze maanden daarvoor als larven had gevangen. Daar kropen ze direct in een holletje, weer onzichtbaar voor de liefhebber.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.