Kikkerdril
© DeBiezen
RAVON organiseert van 23 februari tot 10 maart de landelijke Kikkerdriltelling. Dat is drie weken eerder dan gewoonlijk, want door de zachte weersomstandingheden zijn de amfibieën er dit jaar vroeg bij.
Eind februari tot begin maart ontwaken de kikkers uit hun winterslaap en beginnen de eerste concerten. De mannelijke kikkers gaan in het water zitten en beginnen er op los te kwaken om de vrouwtjes naar zich toe te lokken. Met hun opgeblazen keelblaas maken de mannetjes een zacht knorrend gekwaak. De vrouwtjes die erop af komen worden al snel door de mannetjes gedekt en na enkele dagen worden de eerste eitjes gelegd.
Bij de kikkerdriltelling is het de bedoeling dat de verse eiermassa's worden geteld. De verse eiermassa's zijn makkelijk individueel van elkaar te onderscheiden. Ze worden allemaal tegelijk afgezet binnen één en twee dagen, in klompen van 1.000 tot 2.500 eitjes afhankelijk van de grote van de moeder. De eiermassa's van de bruine kikker zijn meestal te vinden in zon beschenen, ondiepe oevers.
Het is tijdens de telling wel de bedoeling dat je de eiermassa's telt en niet de losse eitjes. Het aantal eiermassa's geeft een duidelijk beeld van de voortplantende populatie. Iedere eiermassa's staat voor twee voortplantende kikkers die een mooie indicatie geven van het aantal kikkers rond de tuinvijver, stadsvijver, poel of sloot.
Meedoen met de telling kan via tuintellingen.nl en is zeer eenvoudig.
Bron: Nature Today
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.