Rood-groen zwemmend geraamte
© Alexander Mrkvicka via Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Biologen van Rijkswaterstaat zijn op zoek naar nieuwe leefgebieden voor de kieuwpootkreeft. Het diertje is zeer zeldzaam in Noordwest-Europa, maar is wel te vinden in Zevenaar. In dat leefgebied is de aansluiting van de A15 op de A12 gepland. En dus moet de kieuwpootkreeft verhuizen.
Kieuwpootkreeftjes zijn hier zo zeldzaam dat Rijkswaterstaat niet wil zeggen waar ze precies zijn gevonden. "We willen niet dat Jan en alleman met een schepnet op jacht gaat", aldus bioloog Martin Soesbergen van Rijkswaterstaat.
De officiële naam van de gevonden kieuwpootkreeft is ‘rood-groen zwemmend geraamte’. Het diertje is grotendeels doorzichtig en enkele centimeters lang. De kieuwpootkreeft filtert organisch materiaal, zoals algen en bacteriën, uit het water om zich te voeden.
De kieuwpootkreeft is een zogeheten ‘levend fossiel’. Dat betekent dat de bouw van het diertje sinds de prehistorie niet echt meer is veranderd. Moderne kieuwpootkreeftachtigen kennen we ook, bijvoorbeeld de watervlo.
In het Engels heet het de kieuwpootkreeft ‘fairy shrimp’. Die naam heeft het beestje te danken aan het vermogen om schijnbaar uit het niets op te duiken in een waterpoel. Het geheim zit in de eitjes van het diertje: de eitjes van de kieuwpootkreeft kunnen tientallen jaren op de bodem van drooggevallen poelen blijven liggen. Zodra ze in aanraking komen met water, komen ze uit.
Rijkswaterstaat verkent de mogelijkheden om de kieuwpootkreeft te behouden. Een van de mogelijkheden is het verplaatsen van de eitjes die op de bodem van de poelen liggen naar andere poelen of naar waterpartijen die nieuw worden aangelegd.
Bron: ANP, Rijkswaterstaat
Meer over:
kieuwpootkreeftMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.