Jarenlang ging het bergafwaarts met de steenuilen in de Maasheggen. Er zijn veel knotwilgen verdwenen, waarin de uilen hun nesten maakten. De Vogelwerkgroep heeft steenuilenkasten opgehangen in het gebied, waardoor de steenuilen nu weer volop aanwezig zijn in het gebied. Menno gaat met Leo Daanen, lid van de Vogelwerkgroep, de boom in om te kijken hoe het dit jaar staat met het broedsucces van de steenuilen.
Herkenning
De steenuil is de kleinste uil van Nederland. Het uiltje is wat betreft grootte te vergelijken een merel, maar hij oogt forser vanwege zijn opgezette veren. De steenuilen zijn vogels die, ondanks het gebrek aan voedsel en broedplekken, vasthoudt aan hun ‘thuisgebied’. Zijn favoriete plekken om te broeden zijn de boomholtes van de knotwilgen. Jongen verlaten na ongeveer een maand het nest, maar kunnen dan nog niet zo goed vliegen. Daarom worden de jongen nog een lange tijd verzorgd door de ouders.
Nestkastcontrole
Leo Daanen is lid van de Vogelwerkgroep Maasheggen en volgt onder andere de steenuilen. Hij voert nestcontroles uit, waarbij hij de eieren telt en kijkt of het mannetje of vrouwtje op het nest zit. Ook kijkt hij naar de gegevens van de ring, en als de vogels nog geen ring hebben worden ze geringd. De gegevens van de ringen en nestcontrole gaan naar het Brabants Landschap. Zo wordt de stand van de steenuilen in dit gebied goed in de gaten gehouden. Menno helpt een handje mee en ziet het bijzondere beestje van dichtbij.