Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kap op Keteleiland

  •  
20-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IMG_9578.jpg
Commotie deze week bij natuurliefhebbers in Overijssel: op het vogelrijke Keteleiland, in de monding van de IJssel, is Rijkswaterstaat langs de rand bomen en struiken aan het weghalen. Midden in het broedseizoen, op een plek waar nachtegalen hun territorium hebben en de zeldzame buidelmees broedt.
Over een brede strook zijn met groot materieel oude grote bomen omgezaagd, voor de waterveiligheid. Maar had dat niet een paar maanden later gekund, ná het broedseizoen?
Wettelijke bescherming 
Alle broedende inheemse vogels en hun nesten zijn wettelijk beschermd. De Flora- en faunawet regelt onder meer de bescherming van vogels in het broedseizoen. Juist in het broedseizoen zijn vogels extra gevoelig voor verstoring. Ze hebben al hun energie nodig voor voortplanting en het grootbrengen van de jongen. Werkzaamheden kunnen vogels (onbedoeld) verstoren met als gevolg dat ze het nest verlaten en het broedsel mislukt. 
Belangrijkste bepalingen in de Flora- en faunawet
  • Beschermde inheems dieren mogen niet worden verstoord, gevangen, verwond of gedood; 
  • Nesten, vaste rustplaatsen en voortplantingsplaatsen mogen niet worden verstoord of vernield; 
  • De eieren van beschermde dieren mogen niet worden gezocht, beschadigd of geraapt.
Praktische informatie en tips om dit te voorkomen: Vogelbescherming Nederland
Bekijk de foto's van Martijn de Jong op Twitter van het Keteleiland: klik hier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.